ANP19 aug '11 14:40

Geen paniek om beleggingshypotheken

AMSTERDAM (AFN) - Door de grote koersverliezen van de afgelopen weken hebben mensen met een beleggingshypotheek de beleggingen waarmee ze de aflossing van hun hypotheek financieren flink in waarde zien dalen. Zij zijn echter niet massaal van plan over te stappen naar een andere hypotheekvorm, zo bleek vrijdag uit een rondgang van het ANP.

Hypotheekverstrekkers en belangenorganisaties van huizenbezitters, zoals Vereniging Eigen Huis, worden niet massaal bestookt door ongeruste bezitters van beleggingshypotheken. Dat lijkt te komen doordat veel mensen de afgelopen 3 tot 4 jaar hun beleggingshypotheek al hebben overgesloten naar een andere hypotheekvorm. Een beleggingshypotheek is tegenwoordig veel meer dan in het verleden een bewuste keuze.

,,Eigenlijk verkopen we beleggingshypotheken alleen nog aan mensen die bewust kiezen voor zo'n product'', zei een woordvoerder van Rabobank. ,,Zij hebben in het achterhoofd dat het om een langetermijnbelegging gaat, dus raken ze niet snel in paniek. Bovendien bieden koersdalingen ook kansen, want aandelen kunnen nu ook tegen lagere koersen worden aangekocht.''

Minder beleggingshypotheken

Ook De Hypotheker verkoopt de laatste jaren veel minder beleggingshypotheken. ,,In 2007 was nog 21 procent van de nieuwe hypotheken die we afsloten in elk geval gedeeltelijk een beleggingshypotheek. In 2004 was dat zelfs 39 procent. Dit jaar wil maar 2 procent een vorm van een beleggingshypotheek'', zegt marketingmanager Leslie Hogeveen. ,,Van de klanten die de afgelopen 10 jaar een beleggingshypotheek heeft afgesloten is de helft terug bij ons in de winkel geweest om extra advies in te winnen of de hypotheek over te sluiten.''

Ook onwetendheid zou echter nog steeds een rol kunnen spelen, zo denkt Vereniging Eigen Huis. ,,De mensen worden waarschijnlijk pas met hun neus op de feiten gedrukt als ze het jaaroverzicht van hun beleggingshypotheek krijgen en zien dat de waarde van hun beleggingen fors is gedaald. Er is een grote groep onwetenden, die niet beseft wat een invloed een koersdaling op de beurs heeft op zijn hypotheek'', aldus een woordvoerder.

Gerelateerde artikelen