ANP16 jun '11 16:04Aangepast op 16 jun '11 16:44

Europese beurzen blijven in de min

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenkoersen op de Europese beurzen zijn gedurende de donderdagmiddag blijven schommelen rond een procent verlies. De bekendmaking van relatief gunstige cijfers over de Amerikaanse woningmarkt en werkloosheid kon hier nauwelijks verandering in brengen.

Een klein uur voor het slot noteerde de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 0,7 procent lager op 331,76 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen zakte 1,6 procent tot 596,82 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs gingen de graadmeters 0,3 tot 0,9 procent omlaag.

Op Wallstreet werden in de ochtendhandel bescheiden winsten behaald dankzij de meevallende macrocijfers. Afgelopen week bleken 414.000 Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsuitkering te hebben aangevraagd, terwijl economen hadden gerekend op 420.000 aanvragen. Het aantal in aanbouw genomen woningen steeg daarnaast in mei tot 560.000 op jaarbasis. Hier werd door economen ingezet op een bouwtempo van 540.000 huizen op jaarbasis.

De Griekse crisis

De onduidelijkheid rondom de Griekse crisis blijft echter de sfeer op de beurs bepalen. ,,Zolang er geen duidelijkheid over Griekenland is, zullen de koersen ook niet meer omhoog gaan'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

Positieve uitzondering op de beurs was donderdagmiddag het aandeel Philips. Het aandeel van het elektronicaconcern schoot aan het eind van de middag omhoog naar een winst van 1,3 procent, terwijl het eerder op de dag nog op verlies stond. Donderdag werd bekend dat Philips een schikking heeft getroffen met de Amerikaanse gebitslaserfabrikant Biolase. Philips-dochter Discus had het bedrijf aangeklaagd wegens patentbreuk.

BAM Groep

De aan de Midkap-index genoteerde BAM Groep haalde donderdag een opdracht voor de bouw van een aanlegsteiger in Indonesië binnen ter waarde van 16 miljoen euro. Desondanks daalde het bouwbedrijf met ruim 1,6 procent.

De euro noteerde 1,4165 dollar in vergelijking met 1,4245 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. Amerikaanse ruwe olie werd 0,1 procent duurder tot 94,93 dollar per vat. Brentolie steeg 0,6 procent tot 113,72 dollar.

Gerelateerde artikelen