ANP12 mei '11 17:51

Europese beurzen eindigen in de min

AMSTERDAM (AFN) - De toonaangevende Europese beurzen zijn donderdag in de min gesloten. Grondstofprijzen daalden scherp door onzekerheid over de vraag. Een sterkere dollar deed de honger naar risicovolle aandelen afvlakken. Het aandeel Spyker was de gebeten hond op het Damrak na de bekendmaking dat en overeenkomst met het Chinese Hawtai van de baan was.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter aan het Damrak, sloot donderdag met een verlies van 0,8 procent op 357,52 punten. De index voor middelgrote fondsen, de MidKap, daalde 0,7 procent tot 649,86 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt verloren van 0,5 tot 0,9 procent in waarde.

Het sentiment werd mede bepaald door tegenvallende Amerikaanse macrocijfers over de detailhandelsverkopen en de wekelijkse uitkeringsaanvragen. Bovendien hingen de zorgen rond Griekenland ook boven de markt. De vrees bestaat dat het land zijn schulden zal moeten herstructureren. Ook gaan er geruchten dat het noodpakket van 110 miljard euro voor Griekenland met 60 miljard euro moet worden verhoogd.

Grondstofprijzen

De prijzen van grondstoffen, waaronder olie, daalden donderdag tijdens de handel verder. Woensdag daalde de prijs van een vat ruwe olie met 3 procent. Tegen het einde van de Europese handelsdag donderdag was er echter weer sprake van een stijging van de prijs. Een vat werd verhandeld voor 98,78 dollar; een toename van 0,6 procent. Ook Brentolie steeg, 0,8 procent, en kostte 113,41 dollar.

Oliegerelateerde fondsen moesten verliezen incasseren. In Amsterdam verloor Shell 1,9 procent. In Londen stond BP 1,1 procent lager en in Parijs daalde Total 1,4 procent.

Aegon

De grootste verliezer in de AEX was verzekeraar Aegon met een koersdaling van 5,7 procent. De verzekeraar heeft de winst in het eerste kwartaal met 12 procent zien dalen tot 327 miljoen euro, terwijl analisten hadden gerekend op 344 miljoen euro. Bank en verzekeraar ING daalde 1,9 procent.

Spyker Cars was de grootste daler onder alle in Amsterdam genoteerde fondsen met een koersverlies van 14,5 procent. De beoogde strategische samenwerking met het Chinese Hawtai Motor Group is in het water gevallen en de vrees voor een faillissement neemt toe.

De euro stond aan het einde van de Europese handelsdag op 1,4255 dollar. Bij het slot van de handel op woensdag was de euro 1,4285 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen