ANP11 mrt '11 09:17

Beving Japan schokt beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De zware aardbeving in Japan was ook op de Europese beurzen voelbaar. De koersen gingen bij de opening sterk omlaag maar herwonnen na een half uur weer iets aan kracht. Beleggers hebben ook de aangekondigde demonstraties op de 'Dag van Woede' in Saudi-Arabië en ontwikkelingen in Libië om zich zorgen over te maken.

Ruim een half uur na de opening noteerde de AEX-index 359,45 punten, een verlies van 2,69 punten of wel 0,7 procent. De MidKap-index verloor 1,5 procent en stond op 624,93 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stonden tot 1 procent lager. Londen hield het verlies beperkt tot 0,4 procent.

Na de beving in Japan van bijna 9 op de schaal van Richter, volgde een tsunami. Daardoor kwamen zeker enkele mensen om het leven en gevreesd wordt dat het dodental verder oploopt. De golf van water veroorzaakte ook verdere schade. Media meldden dat onder meer gasinstallaties in brand stonden.

Europese beurzen

Op de Europese beurzen hoorden (her-)verzekeraars bij de grootste verliezers. De beving gaat de bedrijven geld kosten. Het Duitse Munich Re verloor ruim 4 procent en Swiss Re bijna 5 procent.

In Amsterdam kregen beleggers voorbeurs een verscheidenheid aan bedrijfsnieuws en -cijfers voorgeschoteld. Bouwbedrijf Ballast Nedam heeft in 2010 beter gepresteerd dan verwacht. De onderneming denkt de resultaten dit jaar op peil te kunnen houden. Beleggers zetten Ballast Nedam op een plus van 0,6 procent.

Telegraaf Media Groep

Telegraaf Media Groep wist de winst in 2010 fors te verbeteren. Het bedrijf zei voor dit jaar stabiele oplage-inkomsten te verwachten maar liet ook weten dat in de eerste twee maanden van dit jaar de advertentie-inkomsten voor print en radio duidelijk zijn gedaald. Het aandeel noteerde een verlies van 2,4 procent.

Tankopslagbedrijf Vopak zei in 2010 ruimschoots te hebben voldaan aan de eigen verwachtingen. De cijfers kwamen ook overeen met de verwachtingen van analisten. Maar Vopak denkt dat de winst dit jaar minder hard zal groeien dan afgelopen jaar. Beleggers waren daar ontevreden over en zetten Vopak 5,5 procent lager op 32,83 euro.

AMG

Metaalspecialist AMG meldde contracten te hebben afgesloten met ,,traditionele klanten'' voor de levering van tantalium. Het gaat om een grondstof die gebruikt wordt bij de productie van een scala aan producten, van vliegtuigmotoren tot iPhones. Het aandeel noteerde vrijwel vlak.

De euro stond op 1,3835 dollar tegen 1,3805 dollar aan het einde van de handel op donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen