ANP5 dec '11 09:16Aangepast op 5 dec '11 09:52

AEX begint handelsdag met winst

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam is de beurs maandag met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden hoger. Beleggers hopen dat de Europese politieke leiders deze week met een oplossing komen voor de schuldencrisis in de eurozone. De markten wachten nog op een conceptvoorstel van Duitsland en Frankrijk voor een nieuw Europees verdrag met strengere begrotingseisen en beter toezicht.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,6 procent hoger op 302,55 punten. De MidKap-index steeg 1,2 procent tot 465,10 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen klommen tussen 0,2 en 0,9 procent.

In Milaan klom de hoofdgraadmeter 1,8 procent. De nieuwe premier Mario Monti maakte zondag een 3-jarig besparings- en hervormingsplan bekend van 30 miljard euro om de torenhoge staatsschuld te verlagen.

'Merkozy'

In het kader van de EU-top op vrijdag, die wordt gezien als cruciaal voor de toekomst van de euro, voeren de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy maandag verder overleg over de te nemen crisismaatregelen. Een compromis tussen Frankrijk en Duitsland lijkt daarbij een stukje dichterbij gekomen. De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, zette namelijk zaterdag de deur op een kier voor eurobonds.

De Duitse krant Die Welt meldde maandag dat de 17 centrale banken van de eurozone een bedrag van honderden miljarden euro's beschikbaar willen stellen aan het Internationaal Monetair Fonds. Die moet het geld gebruiken om de schuldproblemen van de zuidelijke eurolanden te verlichten.

SAP

In Frankfurt zakte SAP 1,7 procent. De Duitse producent van bedrijfssoftware kondigde aan het Amerikaanse SuccessFactors over te nemen voor 3,4 miljard dollar (2,5 miljard euro).

Commerzbank klom 0,7 procent. De Duitse bank Commerzbank gaat voor een bedrag van 600 miljoen euro aan kapitaalinstrumenten terugkopen om de kapitaalpositie te versterken. Zondag werd nog gemeld dat de Duitse overheid zou overwegen Commerzbank te nationaliseren als de bank voor de zomer niet voldoende kapitaal weet aan te trekken.

ING

In de AEX ging bank en verzekeraar ING aan kop met een winst van 3,8 procent, terwijl SNS Reaal de stijgers in de MidKap aanvoerde met een winst van 4,6 procent. Uitzender Randstad was de grootste verliezer onder de hoofdfondsen met een min van 1,7 procent na een tegenvallend handelsbericht van de Britse sectorgenoot Michael Page, die in Londen 14 procent moest inleveren.

Swedish Automobile klom 37 procent, nadat het moederbedrijf van Saab liet weten te praten met de Chinese automaker Youngman en een Chinese bank over een aandelenbelang in het bedrijf.

De euro was 1,3431 dollar waard, tegen 1,3380 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 101,50 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent duurder.

Gerelateerde artikelen