ANP4 dec '11 21:07

Medvedev moet op zoek naar coalitiepartner

MOSKOU (ANP) - De Russische president Dmitri Medvedev vertelde het heel gewoon, maar feitelijk is het een ongekende situatie voor Rusland. ,,We moeten een coalitie aangaan en akkoorden sluiten met andere partijen over bepaalde kwesties. Dat is normaal, daar draait het om in een parlement en democratie.''

Hij sprak met geen woord over het verlies van vele kiezers voor zijn partij Verenigd Rusland. Maar van binnen moet het toch hard zijn aangekomen dat zijn partij terugvalt van een twee derde meerderheid naar een minderheidsfractie. Medvedev was verantwoordelijk, als lijsttrekker van Verenigd Rusland en voorbestemd om opnieuw premier te worden. Maar kennelijk zijn veel Russen uitgekeken op de 46-jarige Medvedev, die al jaren een hecht duo vormt met huidig premier Vladimir Poetin (59).

Algemeen wordt aangenomen dat niet Medvedev, maar Poetin de sterke man is in Rusland, de tsaar van de republiek. Amerikaanse diplomaten omschreven hem in geheime documenten als 'Robin'. Zijn baas Batman was Poetin, onthulde onthullingssite WikiLeaks dit jaar.

Gelijkenissen

De levens van Medvedev en Poetin vertonen opvallende gelijkenissen. Beiden studeerden rechten in Sint Petersburg en werkten voor de eerste burgemeester van de stad, Anatoli Sobtsjak. In 1999 verhuisde zowel Poetin als Medvedev naar het Kremlin.

Medvedev werd in Moskou vicevoorzitter van de presidentiële staf. Tot 2003 diende Medvedev ook in de raad van commissarissen van het machtige staatsgasbedrijf Gazprom, enkele jaren als voorzitter. Vier jaar na zijn aankomst in Moskou kreeg Medvedev het helemaal voor het zeggen als chef van de presidentiële staf, een uiterst machtige positie vlak bij het staatshoofd.

Plaatsvervanger

In 2005 werd Medvedev een van de eerste plaatsvervangers van de premier, waarmee hij toetrad tot de regering. Met een zorgvuldige mediastrategie werd Medvedev steeds vaker naar voren geschoven als woordvoerder van de regering en de president. De speculaties over zijn status als kroonprins begonnen in die tijd. In 2008 bereikte hij de top. Hij werd verkozen tot president, als opvolger van Poetin.

Medvedev moest nooit iets hebben van corruptie. Een oud-collega bij een papierfabriek herinnert zich: ,,Hij weigerde smeergeld te betalen, zelfs toen hij een grote zaak verloor voor het bedrijf, omdat hij de rechter niet wilde omkopen.'' Het keurige karakter van Medvedev blijkt ook uit zijn smetteloze privéleven. De Deep Purple-fan is getrouwd met zijn jeugdliefde Svetlana. Samen hebben ze een zoon. Vrienden en bekenden noemen Medvedev intelligent en recht door zee. Voor critici is hij echter niet hard genoeg voor de machtsstrijd in het Kremlin.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen