ANP18 nov '11 07:48Aangepast op 18 nov '11 08:27

'AEX zet daling voort'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal vrijdag lager openen. Ook de andere Europese beurzen zullen de verliezen verder uitdiepen. Beleggers blijven bevreesd dat de stijgende renteniveaus zullen leiden tot een verdere escalatie van de schuldencrisis.

,,De AEX zal zo'n 2 tot 3 punten lager openen. De schuldencrisis blijft alles overheersend. De oplossingen blijven uit en de vooruitzichten zijn slecht. Het blijft kijken naar de renteontwikkelingen op de obligatiemarkten. Een implosie dreigt waarbij de economische groei stilvalt door de bezuinigingen en landen steeds meer moeten lenen om alleen al de rente op de schulden te kunnen betalen'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Het in economisch zwaar weer verkerende Hongarije heeft donderdagavond met tegenzin om nieuwe bijstand gevraagd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft het ministerie van Economie bevestigd. Het land vraagt geen krediet, maar wel een verzekering om het veiliger te maken voor investeerders in Hongarije.

Fugro

Aan het bedrijvenfront verhoogde bodemonderzoeker Fugro donderdag nabeurs zijn winstverwachting voor dit jaar. Waar het bedrijf eerder rekende op een winst van rond de 260 miljoen euro, rekent het nu op een resultaat van ten minste 260 miljoen euro.

Ook liet de Nederlandsche Apparatenfabriek Nedap donderdag na sluiting van de markt weten dat de opbrengsten en de winst in 2011 ,,duidelijk'' hoger zullen zijn dan in 2010.

Boskalis

Baggeraar Boskalis maakte vrijdag voorbeurs bekend dat de omzet in het derde kwartaal licht is gestegen ten opzichte van de eerste 2 kwartalen van het jaar. Ook handhaafde het bedrijf de winstverwachting voor 2011.

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen vrijdag omlaag. Net als in Europa en de Verenigde Staten maakten beleggers zich zorgen over de voortslepende schuldencrisis in de eurozone, die door de stijgende renteniveaus dreigt te escaleren. In Tokio verloor de Nikkei 1,2 procent en eindigde daarmee op het laagste niveau in meer dan een maand tijd.

Wall Street

Op Wall Street wogen donderdag de zorgen over de schuldencrisis zwaarder dan positief nieuws uit eigen land. De Dow-Jonesindex sloot 1,1 procent lager op 11770,80 punten. De S&P 500-index zakte 1,7 procent naar 1216,28 punten en technologiebeurs Nasdaq gaf 2 procent prijs op 2587,99 punten.

De Europese beurzen sloten eerder op de dag ook duidelijk lager. De AEX-index in Amsterdam zakte 1,5 procent tot 290,21 punten. De MidKap-index daalde 1,9 procent tot 441,93 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 1,1 en 1,8 procent.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3487 dollar waard, tegen 1,3520 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 98,51 dollar per vat en Brentoliezakte 0,1 procent tot 108,07 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen