ANP16 dec '11 14:11

Oppositie hekelt overstap Donner naar RvS

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - De langverwachte benoeming van minister Piet Hein Donner (63) als vicepresident van de Raad van State roept vrijdag veel kritiek op van oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Ze vinden dat premier Mark Rutte een rommeltje heeft gemaakt van de sollicitatieprocedure en vinden het niet kunnen dat Donner straks moet adviseren over kwesties die hij als minister onder zich had.

Vrijdag werd Donner officieel voorgedragen voor het vicepresidentschap van de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet. De overstap hing al maanden in de lucht, maar Rutte heeft steeds ontkend dat de sollicitatieprocedure een gelopen race was. ,,Schijnheilig'', karakteriseerde PvdA-leider Job Cohen vrijdag het optreden van de premier.

De linkse oppositiepartijen waarschuwen dat de onafhankelijkheid van de Raad van State op het spel staat. ,,Donner gaat zijn eigen vlees keuren'', aldus Cohen. ,,Met de benoeming van Donner als vicepresident zal het advies van de Raad van State als een politiek advies gezien worden'', reageert het Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks. ,,Je krijgt het beeld van wij-van-wc-eend adviseren wc-eend.''

Gerelateerde artikelen