ANP29 nov '11 14:59

'Vlakke opening Wall Street'

NEW YORK (AFN) - In New York openen de beurzen dinsdag naar verwachting vlak tot licht hoger. Een waarschuwing van kredietbeoordelaar Fitch en een faillissementsaanvraag van AMR, het moederbedrijf van American Airlines, houden daarbij de stemming onder druk.

Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde maandag na sluiting van de beurzen dat de Amerikaanse regering tot 2013 heeft om met een ,,geloofwaardig plan'' te komen om de gigantische schuldenberg van het land aan te pakken. Lukt dat niet, dan loopt de VS grote risico's om zijn AAA-rating te verliezen.

Het aandeel AMR zakt 60 procent in de voorbeurshandel. Het moederbedrijf van luchtvaartmaatschappij American Airlines diende dinsdag een verzoek tot bescherming tegen zijn schuldeisers in. Onder de zogeheten 'chapter 11' van de Amerikaanse faillissementswetgeving kan AMR een reorganisatie doorvoeren.

Facebook

De zakenkrant The Wall Street Journal schreef dinsdag dat de socialenetwerksite Facebook zich opmaakt voor een beursgang in 2012, tussen april en juni. Facebook wil zo'n 10 miljard dollar ophalen met een beursnotering. Het bedrijf wilde niet reageren op de berichtgeving.

Op macro-economisch vlak zal een halfuur na opening van de beurs nog het Amerikaanse consumentenvertrouwen over november bekend worden gemaakt. Een sterke toename van het consumentenvertrouwen kan de beurzen mogelijk een extra duw in de rug geven.

De openingsindicatoren wijzen op een vlak tot 0,4 procent hoger begin voor de Amerikaanse beurzen. Maandag kenden de beurzen op Wall Street een sterk begin van de week met winsten tot 3,5 procent. De brede S&P 500 en technologiebeurs Nasdaq doorbraken daarmee een verliesreeks van 7 handelsdagen op rij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen