ANP29 nov '11 09:23Aangepast op 29 nov '11 09:48

AEX begint met verlies

AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam is de beurs dinsdag lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met verliezen. Na de sterke koersstijgingen van maandag zijn beleggers wat voorzichtiger geworden. Beleggers houden hun ogen gericht op Brussel, waar de ministers van Financiën van de eurozone topoverleg voeren. Ook wordt uitgekeken naar een obligatieveiling van Italië.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent lager op 282,48 punten. DeMidKap-index daalde 0,7 procent tot 432,99 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 0,8 en 1,2 procent.

De stemming werd gedrukt door waarschuwingen van diverse kredietbeoordelaars. KredietbeoordelaarMoody's kondigde aan de kredietwaardigheid van de achtergestelde leningen van 87 Europese banken, waaronder zes banken met een hoofdkantoor in Nederland, mogelijk te verlagen. Moody's heroverweegt zijn kredietoordeel omdat het er rekening mee houdt dat staatsgaranties op achtergestelde leningen in heel Europa gaan verdwijnen.

Verenigde Staten

Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde dat de Verenigde Staten tot 2013 hebben om met een ,,geloofwaardig plan'' te komen om de gigantische schuldenberg van het land aan te pakken. Lukt dat niet, dan loopt het land grote risico's om zijn AAA-rating te verliezen.

Daarnaast schreef de Franse krant La Tribune dat kredietbeoordelaar Standard & Poor's de verwachting voor de kredietwaardigheid van Frankrijk mogelijk binnen 10 dagen neerwaarts zal bijstellen naar negatief.

Bankaandelen

De Europese bankaandelen, die maandag het herstel aanvoerden, behoorden tot de grootste dalers. In Parijs verloor BNP Paribas 3,5 procent en leverde Crédit Agricole 3,8 procent in. Bank en verzekeraar INGdaalde in Amsterdam 1,7 procent.

Verzekeraar Aegon was de grootste daler in de AEX met een verlies van 2,2 procent. Elektronicaconcern Philips was de enige stijger met een winst van 0,3 procent.

AMG

In de MidKap voerde de producent van speciale metalen AMG de dalers aan met een verlies van 2,4 procent. Automatiseerder Ordina was de sterkste klimmer met een plus van 1,6 procent.

De euro was 1,3330 dollar waard, tegen 1,3340 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 97,55 dollar per vat en Brentolie zakte 0,2 procent tot 108,85 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen