ANP25 sep '11 09:28

Minister Rusland breekt met president

De Russische minister van Financiën Aleksej Koedrin. EPA
De Russische minister van Financiën Aleksej Koedrin. EPA

MOSKOU (ANP) - De aangekondigde machtswisseling in Rusland brengt de scheuren in de huidige regering aan het licht. Zo weigert minister van Financiën Aleksej Koedrin te werken onder de toekomstige premier Dmitri Medvedev. Die is nu nog president.

,,Ik vind dat meningsverschillen het me niet toestaan in de regering (van Medvedev) te zitten'', zei Koedrin zaterdag in Washington. Hij zou een positie daarin dan ook ,,absoluut afwijzen''. Koedrin is sinds 2000 minister van Financiën. Hij zegt er vooral bezwaar tegen te hebben dat Medvedev meer geld wil uitgeven aan het leger. Dat brengt volgens hem de overheidsfinanciën in gevaar. Koedrin zou zelf echter ook premier hebben willen worden.

Het Kremlin erkent de verdeeldheid. ,,Er zijn mensen die het oneens zijn met de strategische principes van Poetin en Medvedev. Zij zullen het team verlaten'', zei een woordvoerder van premier Vladimir Poetin tegen het Russische persbureau Interfax.

President Medvedev en premier Poetin kondigden zaterdag aan dat ze van positie willen wisselen. Dat zou moeten gebeuren bij de presidentsverkiezingen volgend jaar. Omdat hun partij Verenigd Rusland de Russische politiek domineert, is de machtswisseling zo goed als zeker.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen