ANP9 mei '11 20:43

12 miljoen 'tipgeld' voor fraudeverdachten

HAARLEM (AFN) - Vastgoedfraudeverdachten Eric F. en Will F. kregen via hun gezamenlijke bv 12 miljoen gulden voor het tippen van vastgoedman Harry Hilders over de verkoop van vastgoed door Philips Pensioenfonds. Dat verklaarde de voormalig accountant Eric F. maandag voor de rechtbank in Haarlem.

Eric F. zat in het beklaagdenbankje naast de zwijgzamere medeverdachte Will F., oud-directeur van de vastgoedbeheerder van Philips Pensioenfonds. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de voormalig accountant in het grote vastgoedfraudeproces Klimop van onder meer het witwassen van meer dan 10 miljoen euro. Will F. wordt onder andere verdacht van het verduisteren van geld van Philips Pensioenfonds.

Eric F. zei in 2001 over het pakket onroerend goed te zijn benaderd door Will F. Deze vertelde hem dat Hilders belangstelling had en dat de vastgoedman er wel wat ,,tipgeld'' voor overhad. Hilders mocht niet weten dat Will F. achter de tip zat, zei Eric F.

Niet zichtbaar

Daarom sloot hij met zijn bv Universum een overeenkomst met Hilders' bv Ceylonstaete. Daarin stond dat Universum recht had op de helft van de verwachtte winst op het project van 24 miljoen gulden. Voor dat bedrag had Universum weinig gedaan, erkende Eric F. ,,Het was eigenlijk tipgeld'', zo verklaarde hij. Het vastgoed werd in 2002 voor in totaal 450 miljoen gulden aan Ceylonstaete verkocht. Volgens het OM voor een te laag bedrag.

Het was voor buitenstaanders niet zichtbaar dat Will F. eigenlijk de grootste aandeelhouder was van Universum, en daarmee het grootste deel van het 'tipgeld' kreeg. Accountant Eric F. had een speciale constructie bedacht op verzoek van Will F. Will lag in een echtscheiding en vreesde dat zijn ex beslag zou laten leggen op zijn aandelen, zo zei hij. Will F. beaamde dat.

Het proces

Eerder verklaarde Eric F. tegen de opsporingsdienst FIOD dat hij ,,eigenlijk ontzettend dom'' is geweest ertussen te gaat zitten, omdat Will F. niet in beeld wilde. Eric F. nam maandag afstand van zijn eerste vier FIOD-verhoren.

Het proces gaat donderdag verder met de inhoudelijke behandeling van de zaak van hoofdverdachte Jan van V.

Harry Hilders ontsprong de dans. De vastgoedman, die werd verdacht van omkoping, schikte vorig jaar voor 40 miljoen euro met het OM en Philips Pensioenfonds. Ook kreeg hij een taakstraf van 120 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen