ANP21 sep '11 09:15Aangepast op 21 sep '11 09:43

Amsterdamse beurs opent lager

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is woensdag lager van start gegaan. Ook de andere Europese beurzen openden met verliezen. Na de sterke koersstijging op dinsdag zijn beleggers voorzichtiger geworden en willen ze eerst de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Federal Reserve afwachten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1,1 procent lager op 276,53 punten. De MidKap-index zakte 0,8 procent tot 467,25 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen daalden de beurzen tot 1,1 procent.

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken zet woensdag de tweedaagse beleidsvergadering voort en zal na afloop bekendmaken of het monetaire beleid verder zal worden versoepeld.

Operation Twist

Marktpartijen verwachten dat de Federal Reserve een zogenoemde 'Operation Twist' zal aankondigen, waarbij de Fed kortlopende staatsobligaties zal verkopen en daarvoor in de plaats langlopende staatsobligaties zal terugkopen. Met deze operatie hoopt de Fed de langetermijnrente te verlagen.

In Duitsland zijn de regeringspartijen het dinsdagavond eens geworden over een wettekst die het Europese noodfonds EFSF versterkt. Het Duitse parlement moet eind deze maand over het wetsvoorstel stemmen. De nieuwe wet stelt de Duitse overheid in staat tot maximaal 211 miljard euro garant te staan voor leningen aan noodlijdende eurolanden.

ING

Griekenland liet weten dat de gesprekken met de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank over het volgende deel van de noodhulp volgende week worden voortgezet.

ING verloor bijna 3 procent en was daarmee de grootste daler in de AEX. De bank- en verzekeraar liet weten zijn blootstelling aan Zuid- Europees staatspapier verder te hebben teruggebracht. De blootstelling op Italiaans staatspapier werd verminderd van 4,4 miljard euro tot 1,9 miljard euro. De blootstelling in Spanje werd beperkt tot 0,8 miljard euro. Dat was eind juni nog 1,4 miljard euro.

Stijgers

Postbedrijf PostNL en chipmachinemaker ASML waren de enige stijgers onder de Amsterdamse hoofdfondsen met winsten van 1,4 en 0,1 procent.

De euro was 1,3675 dollar waard tegen 1,3690 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 86,37 dollar per vat. De prijs van Brentolie verloor 0,1 procent tot 110,42 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen