ANP27 dec '11 15:57Aangepast op 2 jan '12 10:04

'Top 2000 steeds belangrijker muziekmonument'

ANP
ANP

HILVERSUM (ANP) - Kartonnen versies van Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis heten een lange rij bezoekers welkom in het Top 2000 Café in Hilversum. Publiek kan er 14 uur per dag terecht om gratis de marathonuitzending van Radio 2 bij te wonen. Het decor van Top 2000 a gogo is een ware publiekstrekker voor Beeld en Geluid, dat op Tweede Kerstdag 1700 bezoekers verwerkte.

,,Afhankelijk van de drukte, mogen mensen gemiddeld een half uur naar binnen'', vertelt een woordvoerster van Beeld en Geluid. Dagelijks tot het middaguur zien zij TROS-dj Daniël Dekker aan het werk, een van de 11 presentatoren die tot oudejaarsavond aftellen naar Bohemian Rhapsody van Queen. ,,De Top 2000 is dé lijst van het Nederlandse volk. Normaal zoeken programmamakers naar een mooie muziekmix, maar nu doen de luisteraars dat. We draaien letterlijk in hun opdracht'', vertelt Daniël Dekker.

Voor hem is het alweer de 11e editie. ,,De belangstelling groeit nog steeds, dat bewijst het recordaantal stemmen'', zegt Dekker. Dit jaar werden 3 miljoen stemmen uitgebracht. Dekker: ,,De lijst wint hierdoor aan importantie. Het is meer en meer een muziekmonument. Het is immers geen lijst die de waan van de dag weergeeft, maar een serieus overzicht van wat er is gebeurd in 60 jaar popmuziek.''

Kritiek

Dekker kan zich wel vinden in de kritiek op de muzieklijst. ,,De Top 2000 bestaat voornamelijk uit blanke gitaarmuziek en bevat weinig soul en zwarte muziek, terwijl die zo belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van de popmuziek. Kortom: een lijst met te weinig nummers van Aretha Franklin en Marvin Gaye. Er staan ook te weinig vrouwen in de lijst. Gelukkig brengt Adele daar dit jaar wat verandering in en dat is meer dan terecht. Natuurlijk, het gros van de nummers blijft ouwelullenmuziek. Dat is wel te verklaren: het duurt even voordat Lady Gaga en Rihanna hun definitieve plek in de lijst hebben veroverd.''

,,Dat vind ik zelf ook zo interessant aan de Top 2000: welke hits van Rihanna zullen de tijd overleven en blijven terugkeren in de lijst van de luisteraars? Dat is pas achteraf vast te stellen. Ik ben ook ieder jaar weer benieuwd naar de nieuwe liedjes, zoals dit jaar van Amy Winehouse.'' De in juli overleden jazz-zangeres staat met haar hit Back to Black voor het eerst in de lijst (op nummer 1089).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen