ANP7 dec '11 11:00Aangepast op 7 dec '11 11:25

Kroes terughoudend bij enquêtecommissie

Neelie Kroes voor de Parlementaire enquêtecommissie. ANP
Neelie Kroes voor de Parlementaire enquêtecommissie. ANP

DEN HAAG (AFN) - Eurocommissaris Neelie Kroes wil tegen de parlementaire enquêtecommissie weinig kwijt over de uitwerking van staatssteun aan financiële instellingen gedurende de kredietcrisis. Kroes moest destijds de steunoperaties beoordelen vanwege de mogelijke oneerlijke concurrentie.

Tijdens het verhoor woensdag bleek dat de onderzoekscommissie wilde weten hoe de verscheidene operaties in Europa, onder meer in Frankrijk, werden beoordeeld. Maar Kroes wilde niet verder gaan dan de hoofdlijnen toelichten. Ze wees erop de commissie dat vooraf ook gemeld te hebben. Kroes zegt gebonden te zijn aan Europese verdragen die verhinderen dat ze alles kan vertellen. Daarnaast zijn er ook nog zaken onder de rechter.

Ook bij vragen over de steun aan ING wenste Kroes niet alle antwoorden geven. Ze gaf aan verrast te zijn dat ING na een eerdere kapitaalinjectie van 10 miljard euro opnieuw gesteund moest worden vanwege de portefeuille vol met Amerikaanse probleemhypotheken. Kroes stelde vervolgens eisen aan ING, maar wilde niet ingaan op vragen of dat ook anders had gekund.

Gerelateerde artikelen