ANP18 nov '11 08:27Aangepast op 18 nov '11 08:53

Kwartaalverlies voor ABN Amro

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - ABN Amro heeft in het derde kwartaal een nettoverlies geleden van 54 miljoen euro. Dat maakte de bank, volledig in handen van de Nederlandse staat, vrijdag bekend.

Over de eerste 9 maanden van het jaar realiseerde de bank desondanks een winst van 810 miljoen euro. Het onderliggende resultaat, waarin bijvoorbeeld integratiegerelateerde kosten niet zijn meegenomen, kwam in het derde kwartaal uit op een positieve 9 miljoen euro en over het hele jaar tot nu toe op 983 miljoen euro.

ABN Amro nam in het derde kwartaal een kredietvoorziening van 500 miljoen euro voor belasting op Griekse overheidsgegarandeerde bedrijfsleningen.

Notes

Deze leningen werden rond het jaar 2000 verstrekt. Het zijn geen staatsobligaties, maar zogenoemde 'notes' en leningen aan Griekse staatsbedrijven die door de Griekse overheid zijn gegarandeerd. ABN Amro heeft voor in totaal 1,4 miljard van deze gegarandeerde bedrijfsleningen in bezit.

,,Hoewel tot op heden aan alle verplichtingen wordt voldaan, kan als gevolg van de verslechtering van de situatie in Griekenland de kwaliteit van die garantie verminderen'', aldus topman Gerrit Zalm vrijdag.

Eind december had ABN Amro overigens geen Griekse en Portugese staatsobligaties meer in zijn portefeuille. De bank heeft het afgelopen kwartaal ook besloten zijn posities in Italiaanse en Belgische leningen af te bouwen. ABN Amro had 0,3 miljard euro aan Italiaanse en 1 miljard euro aan Belgische leningen in de boeken staan ultimo september 2011.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen