ANP12 mei '11 12:47

Stevige verliezen op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen gingen donderdag flink omlaag in reactie op de stevige koersdalingen in New York en het Verre Oosten. In de AEX-index in Amsterdam was Aegon de grootste verliezer na de bekendmaking van tegenvallende kwartaalcijfers.

De AEX noteerde na het middaguur een verlies van 1,4 procent op 355,68 punten. De MidKap daalde 1,1 procent tot 647,68 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen zakten tot 1,6 procent.

Wall Street en de markten in Azië verloren flink terrein onder druk van de sterk gedaalde grondstoffenprijzen. Die gingen scherp omlaag door zorgen over het herstel van de economie. De olieprijs daalde woensdag met 3 procent.

Brentolie

Donderdag ging van de prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie nog eens 1,7 procent af tot onder de 97 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper tot onder de 112 dollar.

,,Er zijn zorgen in de markt over de voortzetting van het economisch herstel. Dat zie je in de grondstoffen'', aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

Zorgen rond Griekenland

Aegon kelderde 5,5 procent. De verzekeraar zag de winst in het eerste kwartaal met 12 procent dalen tot 327 miljoen euro, terwijl door analisten was gerekend op 344 miljoen euro. ING leverde 2,4 procent in.

Ook de zorgen rond Griekenland hingen als een donkere wolk boven de markt. De vrees bestaat dat het land zijn schulden zal moeten herstructureren, hoewel de Europese en Griekse autoriteiten deze geruchten ontkennen.

Kiezen tussen twee kwaden

,,Griekenland speelt zeker mee, al komt het niet onverwacht. Ik heb wel de indruk dat de autoriteiten alles op alles zetten om het land erbij te houden. Het alternatief is een enorme schadepost voor het bankensysteem, een soort tweede Lehman. Het is kiezen tussen twee kwaden, maar extra tijd kopen is de beste oplossing'', zei Van der Stee.

Spyker Cars zakte 10,7 procent. Het moederbedrijf van Saab maakte bekend dat de beoogde strategische samenwerking met hetChineseHawtai Motor Group niet doorgaat. De Vereniging van Effectenbezitters sluit een faillissement van Spyker niet uit.

De euro stond op 1,4140 dollar. Bij het slot van de handel op woensdag was de euro 1,4285 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen