ANP9 mei '11 02:27

'Kans voor fatale slag tegen al-Qaeda'

WASHINGTON (ANP) - De dood van de terrorist Osama bin Laden en de kolossale hoeveelheid informatie die in diens complex zijn buitgemaakt, geven de Verenigde Staten een kans een fatale klap uit te delen aan al-Qaeda. Dit zei de Amerikaanse president Barack Obama in een zondagavond in de VS uitgezonden nieuwsprogramma, 60 minutes van de omroep CBS.

Hij zei dat informatie wordt ingewonnen van onder meer de computers die in het pand zijn aangetroffen waar de jarenlang spoorloze Saudische terrorist zich in een Pakistaans stadje schuilhield. Het zal volgens Obama wel enige tijd vergen om alle informatie te verwerken en te benutten.

De Amerikaanse regering heeft een week geleden gesteld dat de 54-jarige terrorist, die met zijn netwerk al-Qaeda aanslagen liet plegen of daders daartoe inspireerde, in zijn schuilplaats in het Pakistaanse Abbottabad door Amerikaanse commando's is gedood. Bin Laden stierf verrast door de commando's in de nacht van 1 op 2 mei in het Pakistaanse garnizoensstadje ruim 50 kilometer ten noorden van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

Netwerk

De Amerikaanse president maakte de kanttekening dat de bemachtigde informatie niet automatisch betekent dat terrorisme wordt verslagen. Al-Qaeda heeft zich verspreid naar andere plekken op aarde waar we nog moeten optreden. ,,Maar het betekent denk ik wel dat we een reële kans hebben een fatale klap aan deze organisatie uit te delen als we agressief blijven handelen in de komende maanden'', aldus Obama

Hij meende dat Bin Laden ook een netwerk in Pakistan heeft gehad. Het is niet zeker of regeringsfunctionarissen Bin Laden hielpen. De president stelde dat de Pakistaanse regering moet onderzoeken hoe het netwerk in elkaar stak en of regeringsfunctionarissen en de geheime dienst Osama wellicht de hand boven het hoofd hielden. Pakistan ontkent te hebben geweten dat Osama zich in Abbottabad ophield.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen