ANP5 nov '11 04:07Aangepast op 5 nov '11 08:06

Topman FARC gedood in Colombia

De Colombiaanse minister van Defensie Juan Carlos Pinzon (M) maakt op een persconferentie de dood van Alfonso Cano bekend. EPA
De Colombiaanse minister van Defensie Juan Carlos Pinzon (M) maakt op een persconferentie de dood van Alfonso Cano bekend. EPA

BOGOTA (ANP) - De Colombiaanse veiligheidsdiensten hebben Alfonso Cano, de belangrijkste leider van de rebellenbeweging FARC, om het leven gebracht tijdens een operatie in het zuidwesten van het land. Dat meldde het ministerie van Defensie in Colombia vrijdag (lokale tijd).

Cano was sinds maart 2008 leider van de FARC. Hij was al vaker het doelwit van operaties van het leger en andere veiligheidsdiensten, maar wist tot nog toe steeds te ontsnappen.

De dood van Cano betekent een nieuw succes voor de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. Hij beloofde vorig jaar bij zijn aantreden dat hij de strijd tegen de FARC en andere guerrillaorganisaties en criminele netwerken zou voortzetten. In de afgelopen jaren werden veel FARC-strijders gedood, onder wie in september vorig jaar de militaire commandant Mono Jojoy.

De van oorsprong marxistische beweging FARC werd in de jaren zestig opgericht. De groep vocht aanvankelijk voor een socialistische staat, maar houdt zich tegenwoordig vooral bezig met criminele activiteiten, zoals drugshandel en ontvoeringen.

Gerelateerde artikelen