ANP2 dec '11 13:44

Sterkste krimp industrie eurozone in 2 jaar

LONDEN (AFN) - De industriële sector in de eurozone is in november het sterkst gekrompen sinds juli 2009. Fabrieksarbeiders werden ontslagen als gevolg van de verspreiding van de schuldencrisis van de landen aan de rand van de muntunie naar de sterke kernlanden. Dat bleek donderdag uit onderzoek van het Britse marktonderzoeker Markit.

De inkoopmanagersindex (PMI) van Markit daalde van 47,1 in oktober tot 46,4 in november. De deelindex voor de werkgelegenheid in de sector daalde van 50,5 in oktober naar 49,9 in november. Een stand onder 50 duidt op krimp, een stand daarboven op groei.

De PMI is nu 4 maanden op rij gedaald, maar volgens Markit was november de eerste maand waarin de industriële productie in alle eurolanden daalde. ,,Dat bevestigt het beeld van de overslag van de crisis'', aldus hoofdeconoom Chris Williamson van Markit.

Kort voor het PMI-rapport over de eurozone bracht Markit aparte PMI-rapporten over Duitsland en Frankrijk naar buiten. De industrieën in de grootste economie van Europa en in de nummer 2 lieten ook de sterkste krimp sinds medio 2009 zien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen