ANP13 dec '11 17:10

Beurzen twijfelen over herstel

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten dinsdag een voorzichtig herstel zien, maar hielden de winsten niet goed vast. De aandelen die maandag de grootste verliezers waren werden weer opgepikt. Ook werd de stemming gesteund door een succesvolle Spaanse obligatieveiling en een verbetering van het economische sentiment in Duitsland.

De AEX-index in Amsterdam klom in de middaghandel 0,4 procent tot 298,54 punten. De MidKap-index steeg 0,5 procent tot 447,21 punten. De beurzen Frankfurt en Parijs daalden tot 0,4 procent. De beurs in Londen klom 1,1 procent. De euro was 1,3115 dollar waard, tegen 1,3182 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag.

In Madrid noteerde de beurs onveranderd, nadat kredietbeoordelaar Moody's waarschuwde voor een mogelijke afwaardering van Spaanse banken. Een succesvol verlopen Spaanse obligatieveiling zorgde echter voor enige opluchting.

Fitch

Op Wall Street stonden de beurzen ruim een uur na de opening tot 0,5 procent hoger. Beleggers wachten nog op de Amerikaanse centrale bank, die later op de dag de uitkomsten van de laatste beleidsvergadering van dit jaar bekend zal maken. Marktpartijen verwachten geen extra stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve.

Een kritisch rapport van kredietbeoordelaar Fitch over de Europese crisisaanpak hield de echter beurzen in toom. Volgens Fitch zal de crisis door de geleidelijke aanpak aanhouden in 2012 en zal de economie in de eurozone significant afkoelen.

Krimp

Nederland is volgens het Centraal Planbureau al in een recessie beland en ook voor de komende kwartalen wordt een krimp verwacht. Uit de index van het economische onderzoeksinstituut ZEW bleek daarentegen dat de verwachtingen van Duitse beleggers en analisten voor de economische ontwikkeling in december iets zijn verbeterd.

Ook zette het Europese noodfonds EFSF dinsdag voor het eerst kortlopende obligaties uit. De vraag voor het papier was meer dan drie maal zo groot als het aanbod.

ArcelorMittal

In Frankfurt zakte Commerzbank 5,4 procent op berichten dat de bank al dagen intensieve gesprekken voert met de Duitse overheid over staatssteun.

In de AEX hoorde staalbedrijf ArcelorMittal bij de stijgers met een winst van 1 procent. Bodemonderzoeker Fugro kreeg er 1,6 procent bij. Bierbrouwer Heineken was een opvallende daler met een verlies van 2 procent.

Saab

Swedish Automobile liet weten dat het noodlijdende automerk Saab dinsdag een eerste betaling heeft ontvangen van het Chinese autobedrijf Youngman. De handel in het aandeel Swedish Automobile ligt nog altijd stil.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,2 procent tot 99,87 dollar per vat en Brentolie werd 2 procent duurder. Volgens het Internationale Energie Agentschap zal de vraag naar olie door de schuldencrisis afzwakken. De prijs is tot nu toe op peil gebleven door de dreiging van nieuwe sancties tegen Iran.

Gerelateerde artikelen