ANP29 dec '11 12:04Aangepast op 29 dec '11 13:04

Italiaanse veiling stelt beurzen niet gerust

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen bleven donderdag dicht in de buurt van de slotniveaus van een dag eerder. De veiling van langlopende staatsobligaties, die Italië donderdag hield, zorgde daarbij voor weinig enthousiasme onder beleggers.

,,De pas is er een beetje uit op de beurzen. Het is Italië in ieder geval gelukt om geld op te halen en de lange rente is daarbij onder de 7 procent gebleven. Het is echter duidelijk dat het langlopende staatspapier niet favoriet is onder investeerders. Ze willen liever kortlopend papier. Het blijft ook opmerkelijk dat de Italianen juist in deze periode van weinig activiteit op de markten zoveel geld willen ophalen'', aldus beleggingsadviseur Erwin Blok van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,1 procent hoger op 307,09 punten. De MidKap-index won 0,2 procent tot 461,82 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,2 procent.

Veiling

Italië haalde donderdagochtend met de veiling van 3- en 10-jarige leningen in totaal iets meer dan 7 miljard euro op. Het Zuid-Europese land streefde ernaar om tussen de 5 en 8,5 miljard euro op te halen. De rente die het land op de 10-jarige obligatielening moet betalen bedraagt 6,98 procent en bleef daarbij net onder het kritieke niveau van 7 procent.

Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek donderdag dat de Europese banken woensdag opnieuw een groot bedrag hebben gestald bij de centrale bank. De banken brachten 436,6 miljard euro onder bij het nachtloket van de ECB. Dat is het op een na hoogste bedrag ooit. Dinsdag liepen de deposito's met 452 miljard euro op tot een record.

Leningen

Ook bleek dat de leningen van Europese banken aan de private sector in november aanzienlijk minder sterk zijn gegroeid dan in de voorgaande maand.

In de AEX waren vastgoedfonds Unibail-Rodamco en baggeraar Boskalis de grootste stijgers met winsten van respectievelijk 1,5 en 1,2 procent. Bank en verzekeraar ING was de grootste verliezer met een min van 1,5 procent.

USG People

In de MidKap werden de stijgers aangevoerd door uitzender USG People met een winst van 1,5 procent. Grootste daler was biotechnologiebedrijf Pharming met een verlies van 3,6 procent.

De euro zakte na de Italiaanse veiling onder de 1,29 dollar. De Europese eenheidsmunt was 1,2875 dollar waard, tegen 1,2935 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 99,50 dollar per vat en Brentolie bleef onveranderd op 107,57 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen