ANP9 dec '11 15:04

'Hogere opening Wall Street'

NEW YORK (AFN) - In New York zullen de beurzen vrijdag hoger openen. Beleggers lijken steeds meer vertrouwen te krijgen in de strengere begrotingsdiscipline die de eurolanden gaan doorvoeren.

Ook bleek uit een nieuwe, gewijzigde verklaring van de EU-leiders dat Hongarije toch wil meedoen aan het nieuwe Europese begrotingspact. De 17 landen van de eurozone besloten in de nacht van donderdag op vrijdag tot een nieuw verdrag. Hongarije leek zich aanvankelijk bij het kamp van de Britten te scharen, die de begrotingsunie afwijzen.

Uitgezonderd Groot-Brittannië hebben nu alle EU-lidstaten zonder euro duidelijk gemaakt dat zij mee willen doen.

DuPont

Aan het bedrijvenfront zakt het aandeel DuPont met bijna 6 procent in de voorbeurshandel. Het Amerikaanse chemieconcern verlaagde de winstverwachting voor het gehele boekjaar als gevolg van de wereldwijde economische onzekerheid. Vooral de vraag naar consumentenelektronica, waarvoor DuPontgrondstoffen produceert, is verder afgenomen.

Op macro-economisch gebied werd voorbeurs bekendgemaakt dat het Amerikaanse handelstekort in oktober conform verwachting is afgenomen tot circa 43,5 miljard dollar. Kort na opening van de beurs zal nog het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan bekend worden gemaakt.

De openingsindicatoren wijzen op winsten tussen 0,4 en 0,9 procent voor de Amerikaanse beurzen. Donderdag sloten de beurzen in New York tot 2,1 procent lager nadat de Europese Centrale Bank geen plannen aankondigde om het opkoopprogramma van staatsobligaties te verruimen.

Gerelateerde artikelen