ANP15 nov '11 21:38Aangepast op 15 nov '11 22:26

Wall Street sluit met winst

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten dinsdag op positief terrein. Technologiebeurs Nasdaq spande de kroon met een winst van ruim 1,1 procent. Beleggers konden de grootste zorgen over de Europese schuldencrisis naast zich neer leggen en richtten zich onder meer op sterke technologiefondsen. Meevallende macro-economische cijfers boden ook wat steun.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 12096,16 punten. De S&P 500 kreeg er 0,5 procent bij en sloot op 1257,81 punten.Technologiebeurs Nasdaq steeg 1,1 procent tot 2686,20 punten.

Apple was een van de sterkste stijgers aan de Nasdaq. Het fonds kreeg er 2,5 procent bij nadat bekend werd dat verscheidene investeringsfondsen hun belang in Apple hadden verhoogd.

Walmart

Detailhandelsketen Walmart verloor 2,4 procent, nadat het bedrijf een iets lager dan verwachte winst over het derde kwartaal had gerapporteerd. Hetzelfde gebeurde met leverancier van kantoorartikelen Staples, die 374 procent inleverde.

Home Depot presenteerde sterker dan verwachte kwartaalresultaten en verhoogde opnieuw de winstverwachting voor het lopende boekjaar. Maar de doe-het-zelfketen leverde toch 0,5 procent in.

Detailhandelsverkopen

De Amerikaanse markt werd dinsdag verrast door iets sterke dan verwacht gestegen detailhandelsverkopen. Ook de industriële bedrijvigheid in de Amerikaanse staat New York bleek in november onverwacht te zijn toegenomen. ,,De Amerikaanse data blijven positief verrassen. De markt begint daar steeds meer op te letten, hoewel dat ook weer zo kan veranderen'', aldus een Amerikaanse handelaar.

De cijfers boden wat tegenwicht aan de zorgen over de Europese schuldencrisis die de handel in de ochtend domineerden. Het verschil tussen de rente op staatsobligaties van Duitsland en die van zwakke eurolanden liep dinsdag verder op, wat de stemming onder beleggers er niet beter op maakte. Een Amerikaanse econoom putte weinig hoop uit de politieke veranderingen in de eurozone van de afgelopen week. ,,Er is niets veranderd behalve de namen van de kapiteinen op de zinkende schepen.''

De euro was dinsdag 1,3530 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese beurzen was dat 1,3560 dollar. Een vat lichte Amerikaanse olie kostte 99,49 dollar, een stijging van 1,4 procent. Brentolie was 0,5 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen