ANP25 mei '11 13:47Aangepast op 25 mei '11 14:13

ING sluit bonussen over 2011 niet uit

DEN HAAG (AFN) - ING-commissaris Peter Elverding kon woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer niet uitsluiten dat de top van het financiële concern over dit jaar een bonus krijgt. De commissarissen van ING kenden de topbestuurders eerder dit jaar een bonus toe over 2010. Het bestuur zag daarvan af na boze reacties uit de samenleving.

In maart liet ING-topman Jan Hommen weten dat de ING-top van bonussen afziet, zolang de staatssteun niet volledig is terugbetaald. Bijna twee weken geleden loste ING een deel af van deze lening, die nu nog 3 miljard euro bedraagt.

PvdA-Tweede Kamerlid Ronald Plasterk wilde weten of het mogelijk is dat ING bonussen over 2011 uitkeert, als het laatste deel in bijvoorbeeld december is terugbetaald. ,,Dan zouden we opnieuw moeten kijken'', stelde Elverding.

Plafond

Plasterk erkende dat een eventuele uitkering binnen formele afspraken past tussen ING en de Staat. ,,Maar moet je dan meteen naar het plafond van de afspraken gaan?'', vroeg hij zich af. ,,Ik wil dit volgend jaar niet nog een keer meemaken.'' Volgens SP-Kamerlid Ewout Irrgang kan er sowieso geen sprake zijn van bonussen, omdat de Staat ook een pakketrommelhypotheken van ING heeft overgenomen en het risico hierop draagt.

Behalve dat Kamerleden de banken de maat namen, deelden de commissarissen van de financiële instellingen (ABNAmro, Triodos Bank, SNS Reaal, ING, Aegon, Rabobank) steken onder water uit naar elkaar. Commissaris ArnoldWalravens van Rabobank vertelde dat het bestuur eens zelf heeft afgezien van een verhoging van de mogelijke bonus. ,,Daar ben ik wel een dag stil van geweest.''

Hogere lonen

Hierna stelde Elverding dat de Rabobank uiteindelijk gemiddeld hogere lonen betaalt dan ING. Toen Walravens vertelde dat aan ongeveer vijfhonderd medewerkers met bijzondere functies hogere beloningen worden toegekend, haastten Elverdingen Aegon-commissaris Van Wijk zich om te zeggen dat dit er binnen hun organisaties veel minder zijn.

Van Wijk betoogde dat als Nederlandse financiële instellingen in het buitenland geen concurrerende salarissen kunnen betalen, ze toptalent niet kunnen binnenhalen. Niet waar, zei commissaris Hans Voortman van de duurzame Triodos Bank. ,,Onze topman wordt overladen met aanbiedingen van anderen waar hij een bonus kan krijgen. Maar het gaat hem om de inhoud van het werk en de waardering die hij krijgt.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen