ANP23 mei '11 17:37Aangepast op 23 mei '11 18:02

'Duurzaamheidsfabriek' in Botlek geopend

ROTTERDAM (AFN) - In het Rotterdamse Botlekgebied is Plant One officieel in gebruik genomen, een proeffabriek waar nieuwe duurzame technologie kan worden getest en gedemonstreerd. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) verrichtte maandag de opening.

Plant One moet het gat overbruggen tussen het laboratorium en echte volledige productie. Bedrijven uit de chemische sector en onderzoeksinstellingen kunnen er terecht. De focus ligt op lager energiegebruik, maar ook op efficiënter gebruik van grondstoffen en vermindering van de uitstoot van schadelijke stoffen.

Een van de eerste projecten die Plant One gaat draaien is de toepassing van een technologie om complexe scheidingsprocessen efficiënter te laten verlopen, met minder energieverbruik en lagere kosten.

Koepelvergunning

Plant One beschikt over een zogenoemde koepelvergunning, die regels stelt en het toezicht inricht in een bepaald gebied. Dat bespaart individuele bedrijven en onderzoeksinstellingen die in de proeffabriek aan de slag willen een hoop rompslomp.

Verhagen zou graag zien dat zo'n overkoepelende vergunning wordt toegepast bij de inrichting van de Tweede Maasvlakte, het grote uitbreidingsproject van de Rotterdamse haven.

Melanie Schultz van Haegen

Hij sluit met dit pleidooi aan bij zijn collega Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur), die eerder dit jaar overheden en gebruikers van de haven uitnodigde om op dit punt met een voorstel te komen.

Plant One is opgezet met subsidie van onder meer Economische Zaken en de gemeente Rotterdam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen