ANP6 dec '11 10:02

AEX houdt verlies beperkt

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wist de beurs dinsdag het verlies beperkt te houden. Ook de andere Europese beurzen wisten de openingsverliezen terug te dringen. Het optimisme over de aanpak van de Europese schuldencrisis werd daarbij getemperd door de dreiging van een mogelijke verlaging van de kredietwaarderingen van de meeste eurolanden.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent lager op 304,80 punten. De MidKap-index zakte 0,7 procent tot 464,49 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren 0,2 en 0,3 procent. Frankfurt zakte 0,9 procent door een flink koersverlies van energieproducent RWE.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft 15 eurolanden, waaronder Nederland, maandagavond gewaarschuwd dat ze hun kredietstatus mogelijk zullen verliezen. S&P bevestigde maandag de kredietstatus van vrijwel alle eurolanden tegen het licht te zullen houden en mogelijk neerwaarts te herzien. S&P noemt de toegenomen systeemrisico's van de afgelopen weken als voornaamste reden.

Oneerlijk

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, noemt de beslissing van de kredietbeoordelaar ,,oneerlijk en een wilde overdrijving''. Hij sprak van ,,verbazing na alle inspanningen van de afgelopen dagen''.

De waarschuwing van S&P voor een mogelijke verlaging van de kredietstatus van 15 eurolanden zette de financiële aandelen enigszins onder druk. In de AEX verloor Aegon 1,4 procent. De verzekeraar liet dinsdag ook weten de financiële doelen te zullen bevestigen tijdens de jaarlijkse analisten- en beleggersconferentie in New York.

Libië

Shell won 0,5 procent. Het olieconcern liet weten een terugkeer naar Libië te overwegen. Het bedrijf voert naar eigen zeggen gesprekken met de nieuwe autoriteiten van het land.

TomTom was de grootste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 1,1 procent. De navigatiedienstverlener heeft zijn belang in zijn Thaise joint venture op het gebied van kaarten vergroot van 80 procent naar 100 procent.

RWE

In Frankfurt zakte RWE ruim 10 procent, nadat de Duitse energieproducent aankondigde 2,5 miljard euro op te willen halen met de uitgifte van nieuwe aandelen om de schuldenlast te verminderen.

De euro was 1,3375 dollar waard, tegen 1,3455 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 100,88 dollar per vat en Brentolie zakte 0,2 procent tot 109,64 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen