ANP15 dec '11 09:51Aangepast op 15 dec '11 18:06

Poetin verdedigt zich in urenlang tv-optreden

EPA
EPA

MOSKOU (ANP) - De Russische premier Vladimir Poetin is woensdag tijdens een urenlang televisieoptreden ingegaan op het verloop van de parlementsverkiezingen. De leider bezwoer echter dat er geen nieuwe verkiezingen komen en ging nauwelijks in op klachten over stemfraude.

Poetin hield tijdens de 4,5 uur durende live-uitzending vol dat met de uitslag van de verkiezingen de politieke verhoudingen in Rusland goed zijn weergegeven.

Poetin toonde zich niet onder de indruk van de plotselinge golf van protesten tegen zijn 12 jaar durende heerschappij. ,,Op televisie zag ik vooral jonge, actieve mensen die hun mening uitten'', aldus Poetin. ,,Dat verheugde me.'' De premier, in pak en gezeten achter een grote tafel, voegde eraan toe dat actievoerders zich wel aan de wet moeten houden.

Camera's

Poetin maakte bekend dat hij opdracht heeft gegeven camera's te plaatsen bij alle stembureaus bij de presidentsverkiezingen begin maart. De premier, waarvan bekend is dat hij feitelijk de macht heeft in Rusland, hoopt dan een derde termijn als president te verdienen. President Dmitri Medvedev en Poetin wisselen in dat geval van functie.

Veel Russen zijn echter nog altijd boos over het verloop van de parlementsverkiezingen van begin december. De partij Verenigd Rusland van Poetin en Medvedev verloor bij de stembusgang veel zetels in de Doema, de Russische Tweede Kamer, maar behield wel nipt de meerderheid.

Kritiek op het Westen

Poetin stelde veel in het werk om de aandacht af te leiden van de binnenlandse problemen door harde kritiek te leveren op het Westen. Zo noemde hij de Amerikaanse senator en Kremlincriticus John McCain ,,gek" en beweerde hij dat de VS direct betrokken waren bij de dood van de Libische dictator Muammar Kaddafi.

Verder stelde Poetin dat Amerika andere landen wil overheersen, maar dat de wereld het beu is om bevelen van Washington op te volgen. ,,Soms lijkt het wel of Amerika geen bondgenoten nodig heeft, maar knechten."

Gerelateerde artikelen