ANP8 mrt '11 11:42

Beleggers twijfelen over Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP) - Twijfel onder beleggers over hoe de situatie in het Midden-Oosten zich zal ontwikkelen, resulteerde dinsdag in een tamme beurshandel. In Amsterdam wist verzekeraar Aegon zich als een van de weinigen in de schijnwerpers te werken.

Rond half één stond de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 0,1 procent hoger op 366,48 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen was vrijwel onveranderd op 643,16 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 0,4 procent vooruit.

De twijfel was goed te zien aan de verhandelde volumes. ,,Die zijn laag. Dat is een indicatie dat men het even niet meer weet'', aldus private banker André Sirks van zakenbank Theodoor Gilissen.

Onrust

Beleggers vragen zich volgens Sirks af of de onrust in Noord-Afrika zal overslaan naar het olierijke Midden-Oosten. Voor vrijdag zijn protesten tegen het regime in Saudi-Arabië aangekondigd. Dat land herbergt een kwart van 's werelds olievoorraden.

Een vat ruwe Amerikaanse olie kostte maandagavond circa 106 dollar per vat. Dinsdagochtend daalde de prijs aanvankelijk met 1,7 procent tot circa 103 dollar om vervolgens op te lopen tot 105,40 dollar. Ook de prijs van Brentolie schommelde hevig. Aan het begin van de middag kostte een vat 115,05 dollar.

Hoofdfondsen

Van de in Amsterdam genoteerde hoofdfondsen kwam alleen Air France-KLM met nieuws. De luchtvaartcombinatie vervoerde in februari 5,7 procent meer passagiers en 3,1 procent minder vracht dan een jaar eerder. Het aandeel stond 0,7 procent hoger.

Verzekeraar Aegon voerde de AEX aan met een winst van 2,3 procent. Volgens persbureau Bloomberg onderhandelt het concern met de Franse herverzekeraar Scor over de verkoop van de Amerikaanse herverzekeringstak Transamerica Reinsurance. Aegon wilde geen commentaar geven. Volgens Sirks hield het nieuws rond Aegon het aandeel ING (plus 0,3 procent) op winst.

Uitblinker

Bij de middelgrote fondsen was Heijmans de uitblinker. Het bouwbedrijf profiteerde van een positief analistenrapport van ING en won 3,9 procent. ING verhoogde het koersdoel met 5 euro tot 22,50 euro op basis van de succesvolle herstructurering en de sterke jaarcijfers van Heijmans.

De euro daalde een fractie ten opzichte van de dollar en noteerde 1,3925 dollar. Maandag was de Europese munt bij het sluiten van de beurzen 1,3970 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen