ANP11 mei '11 13:37Aangepast op 11 mei '11 15:18

Merkel: Duitsland kan Draghi steunen

BERLIJN (AFN) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de benoeming van de Italiaan Mario Draghi als president van de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag een stap dichterbij gebracht. In een interview met het Duitse weekblad Die Zeit liet zij doorschemeren geen grote bezwaren te hebben tegen zijn benoeming.

,,Mario Draghi deelt onze ideeën over stabiliteit en een solide economie'', aldus Merkel. ,,Duitsland kan zijn kandidatuur voor het ambt van ECB-president steunen.''

De Italiaanse centralebankpresident wordt gezien als de belangrijkste kandidaat om de huidige ECB-president Jean-ClaudeTrichet eind oktober op te volgen. In tegenstelling tot Frankrijk heeft Duitsland zijn kandidatuur echter nog niet openlijk gesteund. Volgens bronnen rond de Italiaanse regering is Italië van plan Draghi volgende week bij de ontmoeting van Europese ministers van Financiën officieel voor te dragen. Een woordvoerder van Merkel bevestigde dat zij dinsdag telefonisch met de Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft overlegd over Europese zaken. Of daarbij ook over de positie van Draghi werd gesproken, gaf hij niet aan.

Lastig parket

Duitsland kwam begin dit jaar in een lastig parket te zitten doordat de president van de Duitse centrale bank, Axel Weber, zich terugtrok uit de race om de hoogste post in de eurozone. Duitsland heeft sindsdien geen nieuwe kandidaat naar voren geschoven.

De Duitse regering staat niet te springen om een Zuid-Europeaan voor te dragen. Regeringspartijen vrezen stemmen te verliezen als ze een kandidaat steunen uit een van de landen die volgens een groot deel van de Duitse bevolking de problemen in de eurozone hebben veroorzaakt.

Nederland heeft nog geen voorkeur uitgesproken en minister Jan Kees de Jager (Financiën) wilde dat ook woensdag nog niet doen. De Jager zei in maart nog dat hij een gooi van president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank naar het Europesecentralebankpresidentschap wel zou steunen. Wellink, die op 1 juli vertrekt bij DNB, had eerder aangegeven dat hij wel geïnteresseerd zou zijn om Trichet op te volgen, mits hij voor de post gevraagd zou worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen