ANP10 jun '11 09:33Aangepast op 10 jun '11 09:56

Sector denkt dat export snel op gang komt

ZOETERMEER (AFN) - Het Productschap Tuinbouw denkt dat de export van groente als sla, komkommer en tomaat naar Duitsland weer snel op gang kan komen nu de Duitse overheid de waarschuwing tegen besmettingsgevaar met de EHEC-bacterie via deze groente intrekt. Dat zei een woordvoerder van het productschap vrijdag.

,,Wat een superbericht'', aldus de woordvoerder. Hij vindt het wel een minpuntje dat de Duitsers naar verluidt vasthouden aan hun waarschuwing tegen kiemgroente.

,,Maar dit is in ieder geval een helder signaal dat er niets mis is met deze producten, waarmee ze bevestigen wat telers en handelaren in Nederland al wisten.'' Het productschap heeft er het volste vertrouwen in dat de belangrijke export naar Duitsland weer op gang komt. Het wegvallen daarvan kost de sector tientallen miljoenen per week.

De Nederlandse groenten

Volgens het productschap worden de Nederlandse groenten de komende tijd prominent onder de aandacht gebracht in Duitsland via een campagne met als motto 'Kontrollierte Klasse'. Die campagne moet zo snel mogelijk van start gaan. ,,Waarbij we rekening houden met de gevoelens rond het drama in de regio Hamburg.''

De woordvoerder zei verder dat het productschap hoopt dat ook andere landen, met name Rusland, de restricties opheffen.

Gerelateerde artikelen