ANP1 aug '11 11:56

Hogere beurzen na schuldenakkoord VS

AMSTERDAM (AFN) - Op de Europese beurzen werden maandag stevige winsten geboekt. Beleggers waren opgelucht dat in de Verenigde Staten een akkoord is bereikt over de verhoging van het schuldplafond van de Amerikaanse overheid.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middag 1,2 procent hoger op 333,06 punten. De MidKap steeg 1,2 procent tot 562,52 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen noteerden tot 1,5 procent hoger.

Het principeakkoord over de schuldencrisis dat de leiders van de twee grote Amerikaanse partijen zondag bereikten, voorziet in een verhoging van het huidige schuldplafond van 14,3 biljoen dollar (circa 10 biljoen euro) met nog eens 2,4 biljoen dollar in twee stappen.

Rust

Positief aan het akkoord is volgens vermogensbeheerder Kian Liem van Haags Effektenkantoor dat er nu een oplossing ligt die voorziet tot 2013. Daardoor zijn vóór 2013 geen nieuwe onderhandelingen over een verdere verhoging nodig. ,,Op dat vlak kunnen we nu wat rust verwachten'', aldus de vermogensbeheerder.

Nu de kwestie in Washington uiteindelijk is opgehelderd, is de kans volgens Liem groot dat investeerders de blik weer naar de andere kant van de oceaan zullen wenden voor de Europese schuldencrisis. Aan het eind van de afgelopen handelsweek is de prijs van Italiaanse en Spaanse staatsobligaties weer onder druk komen te staan.

Banenrapport

Op macro-economisch terrein zal volgens Liem deze week met name worden uitgekeken naar het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag wordt vrijgegeven. ,,Het Amerikaanse banenrapport was in juli teleurstellend, en we hebben nu een grote verrassing in positieve zin nodig'', aldus de vermogensbeheerder.

In Londen klom HSBC 4,9 procent. De grootste bank van Europa wist in het eerste halfjaar een groter dan verwachte winst te boeken. Toch maakte de bank maandag bekend 5000 banen te schrappen en tot 2013 nog eens 25.000. HSBC blijft optimistisch over de vooruitzichten van economieën in opkomende markten. Maar de bank maakt zich ook zorgen dat het wereldwijde herstel van de economie niet doorzet.

TNT Express

Pakketbezorger TNT Express steeg in Amsterdam 6,4 procent nadat het bedrijf, dat eind mei werd afgescheiden van postbedrijf PostNL, de kwartaalwinst minder zag dalen dan analisten hadden verwacht. De omzet van het expressbedrijf groeide licht, vooral dankzij groei in Azië.

Naast TNT deden de financiële waarden ING en Aegon in Amsterdam goede zaken met winsten van respectievelijk 3,4 procent en 2,2 procent.

Boskalis

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis heeft een grote opdracht in de wacht gesleept in Brazilië. Het bedrijf maakte bekend voor circa 200 miljoen euro een haven aan te gaan leggen in het noorden van de staat Rio de Janeiro. Het aandeel klom 1,5 procent.

De euro noteerde 1,4445 dollar tegen 1,4390 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen