ANP9 mei '11 14:24

Subsidie-aanvraag voor drie energieprojecten

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Nederland heeft drie energieprojecten voor subsidie voorgedragen bij de Europese Investeringsbank en de Europese Commissie. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) maandag bekendgemaakt. De Commissie neemt volgend jaar een besluit over de toekenning van de subsidies.

Voor het project Green Hydrogen (afvang en opslag CO2) wordt 211 miljoen euro subsidie gevraagd, voor Woodspirit (bouw biomethanolfabriek) 360 miljoen en voor Enino (windmolens) 83,7 miljoen euro.

Bij het ministerie waren in totaal acht projecten ingediend om voorgedragen te worden voor subsidie. Het betreft een Europees subsidieprogramma voor innovatieve duurzame energie en projecten voor afvang en opslag van CO2.

CO2

Green Hydrogen bestaat eruit dat er bij de nieuwe waterstoffabriek Air Liquide in Rozenburg een CO2-afvanginstallatie wordt gebouwd. De bedoeling is dat de CO2 wordt opgevangen, verwerkt en uiteindelijk in Denemarken opgeslagen.

Door CO2 op te slaan, komt het broeikasgas niet in de atmosfeer. Hiermee kunnen landen tegemoetkomen aan Europese klimaatdoelstellingen. Nederland wil zelf 60 tot maximaal 90 miljoen euro steken in Green Hydrogen.

Brandstof voor auto’s

Woodspirit omvat de bouw van een biomethanolfabriek in de Eemshaven. In de fabriek zal hout uit onder meer Canada en Scandinavië verwerkt worden tot biomethanol, dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden als brandstof in auto’s.

Enino, een initiatief van energiebedrijven Eneco en Nuon, is een demonstratiepark voor windmolens op zee. Er komen zeven innovatieve turbines op het park. Het park zal in totaal een vermogen hebben van 150 megawatt, waarmee 170.000 huishoudens van stroom kunnen worden voorzien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen