ANP6 jun '11 08:04

Koers Tepco op laagste stand ooit

TOKIO (AFN) - De koers van Tokio Electric Power Company (Tepco) daalde maandag tot de laagste stand ooit nadat de baas van de aandelenbeurs in Tokio suggereerde dat het bedrijf tijdelijk genationaliseerd moet worden. De mogelijke beëindiging van de beursnotering resulteerde in een koersval van 24 procent tot 218 yen.

De exploitant van de kerncentrale Fukushima-Daiichi kwam financieel in zwaar weer na de aardbeving en tsunami op 11 maart. De Japanse autoriteiten willen met belastinggeld een fonds oprichten om slachtoffers van de nucleaire crisis te compenseren. Zij vinden bovendien dat het bedrijf solvabel moet blijven en dat Tepco de notering aan de beurs kan behouden.

Topman Atsushi Saito van de Tokyo Stock Exchange ziet echter meer in een door een rechtbank geleid 'rehabilitatieproces', zoals Japan Airlines (JAL) dat eerder onderging. Dat bedrijf werd van de beurs gehaald en is inmiddels geherstructureerd. ,,Het zou goed zijn als Tepco behandeld wordt op dezelfde manier als JAL en over een paar jaar als herboren bedrijf terugkeert op de beurs'', aldus Saito.

Gerelateerde artikelen