ANP20 nov '11 18:42

ICC-verdachten Libië in eigen land berecht

TRIPOLI (ANP) - Saif al-Islam Kaddafi en Abdullah al-Senussi, na wijlen dictator Muammar Kaddafi de meest prominente verdachten van misdaden tegen de menselijkheid in Libië, zijn dit weekeinde gearresteerd. De verdachten, tegen wie het Internationaal Strafhof in Den Haag arrestatiebevelen had uitgevaardigd, worden berecht in Libië. Dat heeft de Nationale Overgangsraad (NTC) zondag bekendgemaakt.

Kort voor de mededeling van de nieuwe machthebbers in Libië was bekendgemaakt dat Senussi, veiligheidschef ten tijde van het Kaddafi-regime, was opgepakt in het zuiden van het land. De verdachte zou zijn gevonden in het huis van zijn zus in de woestijnstad Birak, ongeveer 500 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tripoli.

ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo reist in de komende dagen naar Libië om te overleggen over de rechtszaken tegen de twee verdachten. De Libische interim-premier Abdurrahim El-Keib bezwoer zaterdag dat Saif al-Islam Kaddafi een eerlijk proces zal krijgen. De internationale gemeenschap vindt dat erg belangrijk, helemaal na de gewelddadige dood van Muammar Kaddafi na diens arrestatie in oktober.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen