ANP27 dec '11 17:41

Tienduizenden op de been in Homs

DAMASCUS (ANP) - Naar schatting 70.000 mensen zijn dinsdag in de opstandige Syrische stad Homs, 130 kilometer ten noorden van de hoofdstad Damascus, de straat opgegaan om te betogen terwijl waarnemers van de Arabische Liga de stad bezochten. Homs is een belangrijk centrum van verzet tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Volgens activisten hebben militairen onder meer met tanks maandag huisgehouden in wijken waar ze veel tegenstanders van Assad vermoedden. Daarbij zouden tientallen mensen zijn gedood.

Politieagenten poogden dinsdag met traangas de menigte te verhinderen naar het centrum te gaan. De delegatieleider van de liga, de Sudanese generaal Mohammed Ahmed Mustafa al-Dabi, zei voor zijn vertrek naar Homs dat de autoriteiten erg behulpzaam zijn.

De voorzitter van een overkoepelend orgaan van de Syrische oppositie, Burhan Ghalioun, zei dinsdag dat de waarnemers van de Arabische Liga in Homs hun hotel niet uit kunnen door de tactiek van de regering. Ze gaan niet naar de bestookte wijken, zoals Baba Amr, maar zijn gegijzeld in het hotel, aldus Ghalioun. De delegatie is van plan verder te gaan naar de opstandige provincies Hama en Idlib.

Gerelateerde artikelen