ANP13 dec '11 17:50

Gemengd beeld twijfelende beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen toonden dinsdag bij het sluiten van de handel een gemengd beeld. De graadmeters gingen aan het begin van de middaghandel voorzichtig naar boven, maar in Parijs en Frankfurt verdwenen ruim voor het slot de plussen van de borden. De stemming werd gedurende de dag nog wel gesteund door een succesvolle Spaanse obligatieveiling en een verbetering van het economische sentiment in Duitsland.

De AEX-index sloot 1,17 punten hoger op 298,56 punten. Een winst van 0,4 procent. De MidKap-index kreeg er 0,5 procent bij en eindigde op 447,10 punten. De beurs in Londen bleef sterk met een plus van 1,1 procent. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,4 procent.

In Madrid kozen de beleggers tegen het einde van de handel voor de weg naar beneden. De belangrijkste graadmeter sloot 1,2 procent lager, nadat kredietbeoordelaar Moody's waarschuwde voor een mogelijke afwaardering van Spaanse banken. Een succesvol verlopen Spaanse obligatieveiling hield de verliezen in toom.

Fitch

Een kritisch rapport van kredietbeoordelaar Fitch over de Europese crisisaanpak hield de echter beurzen ook bezig. Volgens Fitch zal de crisis door de geleidelijke aanpak aanhouden in 2012 en zal de economie in de eurozone significant afkoelen.

Nederland is volgens het Centraal Planbureau al in een recessie beland en ook voor de komende kwartalen wordt een krimp verwacht. Uit de index van het economische onderzoeksinstituut ZEW bleek daarentegen dat de verwachtingen van Duitse beleggers en analisten voor de economische ontwikkeling in december iets zijn verbeterd.

Obligaties

Ook zette het Europese noodfonds EFSF dinsdag voor het eerst kortlopende obligaties uit. De vraag voor het papier was meer dan drie maal zo groot als het aanbod.

In Frankfurt zakte Commerzbank 4,6 procent op berichten dat de bank al dagen intensieve gesprekken voert met de Duitse overheid over staatssteun.

Heineken

In de AEX hoorde staalbedrijf ArcelorMittal bij de stijgers met een winst van 1,6 procent. Bodemonderzoeker Fugro kreeg er 1,3 procent bij en Shell noteerde 2,6 pocent hoger. Bierbrouwer Heineken was een opvallende daler met een verlies van 2,1 procent.

Swedish Automobile liet weten dat het noodlijdende automerk Saab dinsdag een eerste betaling heeft ontvangen van het Chinese autobedrijf Youngman. De handel in het aandeel Swedish Automobile ligt nog altijd stil.

Olie

De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,2 procent tot 99,95 dollar per vat en Brentolie werd 1,8 procent duurder. Volgens het Internationale Energie Agentschap zal de vraag naar olie door de schuldencrisis afzwakken. De prijs is tot nu toe op peil gebleven door de dreiging van nieuwe sancties tegen Iran.

De euro daalde voor het eerst sinds januari onder een stand van 1,31 tegen de dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen was de Europese munt 1,3090 dollar waard. Tegen het einde van de handel op maandag was dat nog 1,3180 dollar.

Gerelateerde artikelen