ANP9 mei '11 11:52

Griekenland zet beurzen lager

AMSTERDAM (ANP) - Zorgen over Griekenland en de eurozone voerden maandag de boventoon op de Europese beurzen. Beleggers zetten met name financiële aandelen lager terwijl er op hoog niveau gesproken werd over een mogelijke aanpassing van het noodplan voor het Zuid-Europese land.

De AEX-index noteerde tegen aan het begin van de middag 0,8 procent lager op 356,12 punten. De index voor het middensegment, de MidKap, verloor 0,3 procent tot 642,85 punten. Terwijl het verlies op de Londense beurs beperkt bleef tot 0,5 procent, daalden de graadmeters in Frankfurt en Parijs tot 1 procent.

In het weekend staken geruchten de kop op dat Griekenland uit de eurozone zou stappen. Hoewel deze stap nadrukkelijk werd ontkend door de Griekse autoriteiten, heerst er op de markten wel het idee 'waar rook is, is vuur'. De vrees bestaat dat het land zijn torenhoge schulden niet meer kan terugbetalen.

Financiële fondsen

Met name financiële fondsen moesten het maandagochtend ontgelden. In Amsterdam stonden ING en Aegon respectievelijk 2,6 en 2,2 procent lager. In de MidKap verloor SNS Reaal 1 procent. Ook elders in Europa stonden financiële fondsen zoals Barclays, Crédit Agricole en Deutsche Bank fors lager.

,,Het is zeker geen spetterende markt'', aldus een Nederlandse handelaar die anoniem wilde blijven. ,,Later in de week komt er nog belangrijk bedrijfsnieuws en daar kijken beleggers nog naar uit.'' Het is, zo stipt de handelaar aan, de laatste week met veel bedrijfsnieuws, waarna beleggers het oog richten op macro-economische indicatoren om positie in te nemen.

Weinig richtinggevend nieuws

Er was maandagochtend weinig richtinggevend nieuws voor beleggers. Het aandeel DSM noteerde 0,2 procent hoger na de bekendmaking dat het concern een fabriek voor duurzaam barnsteenzuur gaat bouwen. Baggeraar Boskalis verloor 0,3 procent ondanks de melding van een nieuwe opdracht ter waarde van 90 miljoen euro.

Grondstofprijzen stegen weer na de forse daling van vorige week. Volgens de handelaar willen investeerders profiteren van de daling en stappen weer in. Grondstofgerelateerde fondsen zoals roestvrijstaalbedrijf Aperam (plus 0,4 procent) profiteerden hiervan.

Olieprijs

Ook de prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg in de loop van de ochtend tot weer boven de 100 dollar. Aan het begin van de middag kostte een vat 2,9 procent meer op 100,02 dollar.

De euro noteerde 1,4395 dollar tegenover 1,4500 dollar aan het einde van de Europese handelsweek vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen