ANP30 dec '11 10:40Aangepast op 30 dec '11 11:18

Frankrijk wil nieuw banenplan

EPA
EPA

PARIJS (AFN) - De Franse regering gebruikt de kerstvakantie om een ambitieus banenplan voor te bereiden, ter bestrijding van de sterk stijgende werkloosheid. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vrijdag op basis van verklaringen van regeringsvertegenwoordigers en vakbonden.

De regering van president Nicolas Sarkozy probeert werkgevers en werknemers te overtuigen van een afruil tussen lagere lonen en baangaranties. De overheid wil een handje helpen door administratieve procedures te versimpelen. De plannen zouden geïnspireerd zijn door maatregelen van de Duitse regering in 2009.

De vakbonden zeggen dat de plannen veel kans maken, zolang de regering compenseert voor de lagere lonen. De financiering hiervan kan voor de overheid wel een probleem worden. Volgens de partij van Sarkozy kan het plan 1,2 miljard euro per jaar gaan kosten, terwijl de regering juist onder Europese druk staat om het begrotingstekort terug te dringen.

Breder debat

De regering-Sarkozy zou ook overwegen om een breder debat op te starten over de flexibilisering van werktijden. Zowel de werktijden als het loon worden dan sterker afhankelijk van de vraag. In Duitsland zijn dergelijke maatregelen eerder ook succesvol geweest, maar in Frankrijk stuiten ze op veel weerstand gezien de sterke positie van de vakbonden. Zij vinden dat werknemers niet de dupe moeten worden van de economische crisis.

De werkloosheid in Frankrijk steeg in het derde kwartaal tot 9,7 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen