ANP12 mrt '11 01:47

Koelproblemen bij tweede Japanse kerncentrale

TOKIO (ANP) - Een tweede kerncentrale in Japan heeft als gevolg van de zware aardbeving van vrijdag problemen met het koelsysteem. Dat berichtte het Japanse persbureau Kyodo zaterdagochtend (plaatselijke tijd) op gezag van het elektriciteitsbedrijf Tepco, dat de kerncentrale exploiteert.

Het gaat om de centrale Fukushima 2. Bewoners in een straal van 3 kilometer van de centrale worden geëvacueerd.

Eerder op de dag ontstonden al problemen bij de Fukushima 1, ook wel de Daiichi genoemd. De druk in deze centrale loopt inmiddels flink op. Binnen korte tijd moet de druk iets verlicht worden. Dat kan leiden tot een lek van radioactief stoom. ,,Het is mogelijk dat radioactief materiaal in de reactor naar buiten kan lekken, maar de hoeveelheid is waarschijnlijk klein. We houden rekening met de wind die naar zee blaast'', zei een topfunctionaris tijdens een persconferentie. Inmiddels zijn 45.000 mensen geëvacueerd.

Tokio

De centrales liggen zo'n 250 kilometer noordoostelijk van Tokio. De centrales vielen onmiddellijk stil na de beving, net als negen andere kerncentrales in Japan. Het stilleggen is standaardprocedure bij een beving.

De Japanse regering had vrijdag de nucleaire noodtoestand afgekondigd, voor de eerste keer sinds een wet daarover in 2000 in werking trad. Circa 160 militairen zijn ingezet, evenals een korps dat is gespecialiseerd in chemische stoffen.

De Verenigde Staten hebben vrijdag extra koelvloeistof geleverd aan de centrales in Japan. Een toestel van de Amerikaanse luchtmacht was direct op pad gestuurd toen de problemen aan het licht kwamen, meldde minister Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen