ANP9 mrt '11 21:28

Strijd gaat onverminderd door in Libië

TRIPOLI (ANP) - De strijd tussen troepen van de Libische leider Kaddafi en opstandelingen die tegen zijn bewind vechten, is woensdag onverminderd doorgegaan. De precieze situatie in Libië is voor buitenlandse media onduidelijk, maar er lijkt sprake van twee belangrijke fronten: een bij de oostelijke stad Ras Lanuf en een in het westen, bij de plaats Zawiyah.

Het is onduidelijk wie Zawiyah, een stad ongeveer 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Tripoli, in handen heeft. Kaddafi-getrouwen meldden dat ze de stad hebben ingenomen. Maar even later meldden getuigen dat de rebellen het centrum van de stad hadden heroverd.

De stad werd volgens de Arabische nieuwszender al-Arabiya 's avonds nog gebombardeerd door het leger van Kaddafi. Een dokter meldde dat er zeker veertig doden vielen. Kaddafi's sluipschutters zouden vanaf daken vuren op alles wat beweegt. Door het geweld heeft de olieraffinaderij aan de rand van Zawiyah, een van de grootste in het Noord-Afrikaanse land, haar werkzaamheden moeten staken.

Olieopslag

Ook bij de oostelijke stad Ras Lanuf werd gevochten. Daar vloog waarschijnlijk een olieopslag de lucht in. Volgens de rebellen werden de olie-installaties bij de stad gebombardeerd door artillerie en vliegtuigen van Kaddafi.

De rebellen die zich de afgelopen dagen verschansten in en om Ras Lanuf zeiden woensdag dat ze waren opgetrokken naar de stad Bin Jawad, die ze eerder verloren. Later trokken ze zich naar alle waarschijnlijkheid terug, omdat het verzet van Kaddafi's troepen te hevig was.

De licht bewapende opstandelingen hebben hun ambities de afgelopen dagen naar beneden moeten bijstellen. Kaddafi's troepen hebben hun opmars met grof geschut tot stilstand gebracht bij Bin Jawad, 60 kilometer ten westen van Ras Lanuf. Eerder wilden de rebellen nog optrekken naar Kaddafi's geboorteplaats Sirte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen