ANP22 sep '11 02:19Aangepast op 22 sep '11 04:22

Executie Troy Davis uitgesteld

EPA
EPA

JACKSON (ANP) - De veelbesproken executie van de Amerikaan Troy Davis is woensdag op het laatste moment uitgesteld, omdat het Amerikaans hooggerechtshof een op het laatste moment ingediend beroep zal bekijken. Dat meldden Amerikaanse media.

De executie door een dodelijke injectie stond gepland voor 01.00 uur in de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) in Jackson in Georgia. De zwarte Davis (42) was veroordeeld omdat hij een blanke agent had doodgeschoten tijdens een parkeerruzie in 1989, maar er is geen fysiek bewijs en getuigen trokken hun verhaal in. Een gratieverzoek werd dinsdag nog afgewezen.

,,Om een man de doodstraf te geven bij zoveel twijfel is een schandelijke belediging van de rechtvaardigheid'', verklaarde Amnesty International eerder. De Amerikaan is symbool geworden van tegenstanders van de doodstraf. Ook de internationale gemeenschap bemoeide zich ermee en sprak zich uit tegen de executie.

Ondertussen ging de executie van Ku Klux Klan-lid Lawrence Brewer in Texas wel gewoon door zonder enig protest, aldus functionarissen van de gevangenis waar Brewer zijn dodelijke injectie kreeg. De 44-jarige blanke man had met twee medeplichtigen een gehandicapte zwarte man vermoord in 1998. Volgens een woordvoerster van een beweging uit Texas die actie voert tegen de doodstraf was Brewer ,,geen symphatieke man''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen