ANP12 dec '11 19:33

Wall Street blijft bezorgd over Europa

NEW YORK (AFN) - De EU-top van vorige week heeft beleggers op Wall Street er niet van kunnen overtuigen dat de schuldencrisis snel wordt opgelost. De graadmeters in New York gingen flink omlaag onder aanvoering van banken en grondstofgerelateerde bedrijven.

Halverwege de handelsdag stond de Dow-Jonesindex 1,9 procent lager op 11.957,51 punten. De S&P 500-index verloor 2,1 procent tot 1229,34 punten en de Nasdaq moest 1,8 procent terug tot 2599,04 punten.

De kredietbeoordelaars Moody's en Fitch zetten de toon met hun mededelingen dat dekredietwaarderingen van de EU-landen onder druk blijven staan door een gebrek aan doorslaggevende maatregelen om de crisis te bezweren. In het afgelopen weekeinde lieten diverse mensen, waaronder IMF-directeur Olivier Blanchard, zich al negatief uit over de reikwijdte van het EU-akkoord.

Intel

Een omzetwaarschuwing van technologiegigant Intel kwam het sentiment evenmin ten goede. De chipproducent waarschuwde maandag dat de omzet in het vierde kwartaal lager zal zijn dan eerder werd voorspeld omdat het bedrijf kampt met leveringsproblemen vanuit Thailand. De fabrieken daar, die hoofdzakelijk harddrives maken, moesten hun deuren sluiten vanwege overstromingen.

JPMorgan Chase, Citigroup en Bank of America behoorden tot de sterkste dalers in de Dow met verliezen tot 5,5 procent. Grondstofgerelateerde bedrijven als aluminiumproducent Alcoa, bulldozerfabrikantCaterpillar en olieconcern ExxonMobil leverden tot 4 procent in.

Gerelateerde artikelen