ANP24 mei '11 18:11

Post begint aan nieuw leven

AMSTERDAM (AFN) - Het grootste Nederlandse postbedrijf begint woensdag aan een nieuw leven. Als de aandeelhouders er op hun jaarlijkse vergadering mee instemmen, wordt het huidige TNT gesplitst in twee bedrijven, waarna brieven en kleine pakketten voortaan onder de naam PostNL worden rondgebracht.

TNT besloot afgelopen jaar onder druk van opstandige aandeelhouders de divisie Express af te splitsen van het kwakkelende postbedrijf. De wereld van de internationale expressverzendingen zou te ver afstaan van het rondbrengen van brieven, waardoor het weinig zin zou hebben beide activiteiten onder hetzelfde dak te houden. TNT gaat daarom als expressbedrijf verder en zet de post op eigen benen.

De grote vraag is hoe die toekomst als apart beursgenoteerd postbedrijf er uitziet. TNT Post krijgt door de opkomst van e-mail en goedkope concurrenten al jarenlang steeds minder brieven te verwerken en verwacht niet dat die negatieve trend snel ophoudt. Vorig jaar daalde het postvolume bij TNT met 9 procent; voor dit jaar wordt gerekend op een afname met 8 tot 10 procent.

Vooruitzichten van PostNL

Analist Axel Funhoff van ING is echter positief over de vooruitzichten van PostNL. ,,De daling van het postvolume gaat afnemen. Binnen drie jaar is het ergste achter de rug. Tegen die tijd heb je het bovendien over een bedrijf dat de salariskosten helemaal heeft geflexibiliseerd, waardoor het makkelijker wordt om nieuwe dalingen op te vangen.''

Daarvoor was wel een forse en zwaarbevochten reorganisatie nodig, die in de komende jaren een einde maakt aan de voltijdbanen van postbodes. Zij worden vervangen door bezorgers die in deeltijd werken. ,,PostNL wordt zo een van de modernste postbedrijven ter wereld'', stelde Funhoff.

Winkelen via internet

PostNL denkt de komende jaren te kunnen profiteren van de opkomst van het winkelen via internet. De bezorging van goederen die online worden besteld, moet samen met een uitbreiding van de buitenlandse activiteiten zelfs de krimp op de traditionele postmarkt kunnen compenseren. Daardoor zal er in 2015 sprake zijn van een kleine groei van de omzet, voorspelde aankomend bestuursvoorzitter Harry Koorstra begin deze maand.

Volgens Funhoff is die ambitie niet te hoog gegrepen. ,,De bezorging van pakketten is al heel winstgevend en groeit de komende jaren verder. In het buitenland zijn de mogelijkheden beperkt, maar in België is een samenwerking op het gebied van pakketten op termijn goed mogelijk.''

Stevig dividend

Om beleggers verder over de streep te trekken, belooft PostNL aandeelhouders een stevig dividend. Driekwart van de onderliggende nettowinst wordt in de toekomst aan aandeelhouders uitgekeerd, met een minimum van 150 miljoen euro, beloofde TNT in februari.

Topman Peter Bakker, die zijn functie na de splitsing van TNT op 1 juni neerlegt, verwacht dan ook genoeg interesse van investeerders . ,,Dankzij onze sterke reputatie zal er een stabiele stroom aan opbrengsten en dividend worden gerealiseerd'', voorspelde hij in augustus. ,,Dat kan heel aantrekkelijk zijn, misschien niet voor hedgefondsen, maar wel voor pensioenfondsen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen