ANP16 dec '11 16:39

Rusland mag lid WTO worden

EPA
EPA

GENEVE (AFN) - Rusland heeft vrijdag toestemming gekregen om lid te worden van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Rusland voerde 18 jaar onderhandelingen met de WTO over volwaardig lidmaatschap.

De handelsministers van de lidstaten van de WTO gaven vrijdag in Genève het groene licht voor de toetreding van Rusland tot de handelsorganisatie. Het Russische parlement heeft tot juni volgend jaar de tijd om de toetreding te ratificeren, waarna het lidmaatschap officieel wordt.

Rusland is de laatste grote economie die nog geen lid is van de WTO. De toetreding werd jarenlang opgehouden door buurland Georgië, dat met Rusland overhoop lag over onder andere twee afvallige gebieden. De landen sloten dit najaar echter een akkoord, waarna Georgië beloofde zijn veto tegen de Russische toetreding in te trekken.

Blij

Rusland sloot tientallen bilaterale handelsakkoorden over markttoegang om het groene licht voor toetreding van de andere WTO-leden te krijgen. Rusland verlaagt zijn importtarieven en gaat de landbouwsubsidies afbouwen.

De Russische president Dmitri Medvedev liet weten blij te zijn met de goedkeuring van de toetreding. ,,Het resultaat van deze langdurige en moeizame onderhandelingen is goed voor Rusland en onze toekomstige partners. Ik wil alle deelnemers aan de onderhandelingen bedanken met het bereiken van dit belangrijke resultaat.''

De Russische economie maakt zo'n 2,8 procent uit van de wereldeconomie. Als Rusland eenmaal is toegetreden tot de WTO is de handelsorganisatie goed voor 97 procent van de wereldhandel, aldus WTO-directeur Pascal Lamy.

Gerelateerde artikelen