ANP16 dec '11 19:28

Gemengd beeld op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York toonden vrijdag halverwege de handelsdag een wisselend beeld. Beleggers wogen de zorgen over de Europese schuldencrisis af tegen optimisme over de Amerikaanse economie.

De Dow-Jonesindex noteerde een verlies van 0,1 procent op 11.858 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,3 procent tot 1219 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,6 procent tot 2555 punten.

Kredietbeoordelaar Fitch heeft zes Europese landen op een nominatielijst gezet voor een mogelijke afwaardering van de kredietwaardigheid. Fitch verlaagde de outlook voor Frankrijk naar negatief, maar handhaafde wel de AAA-rating van het land.

Home Depot

Eerder verlaagde Fitch de kredietwaardigheid van Bank of America en Goldman Sachs. Ook de kredietwaardigheid van een aantal Europese banken werd neerwaarts bijgesteld door het bureau.

Het optimisme over de Amerikaanse economie gaf beleggers enig houvast. Zo steeg de Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot 2,6 procent.

RIM

De producent van internetspelletjes Zynga maakte vrijdag zijn debuut op de beurs. Zynga ging voor 10 dollar per aandeel naar de beurs. Na een aanvankelijke koersstijging van 10 procent zakte het aandeel terug tot 9,46 dollar, een verlies van 5,3 procent.

Het aandeel van BlackBerryfabrikant Research in Motion (RIM) verloor 12,3 procent. RIM maakte donderdag nabeurs een scherpe winstval bekend in het afgelopen kwartaal en verwacht veel minder mobieltjes te verkopen in de kerstperiode dan eerder gedacht. Ook werd de lancering van een nieuwe lijn mobieltjes uitgesteld.

Adobe

Softwareproducent Adobe Systems kwam juist met sterke kwartaalcijfers naar buiten. De winst per aandeel viel hoger uit dan verwacht. Adobe won 6,6 procent.

De euro stond op 1,3015 dollar tegen 1,3035 dollar aan het einde van de handel in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 93 dollar en Brentolie zakte 0,7 procent.

Gerelateerde artikelen