ANP16 aug '11 16:19Aangepast op 16 aug '11 17:07

Fitch: VS behouden hoogst mogelijke status

EPA
EPA

WASHINGTON (AFN) - De Verenigde Staten behouden de hoogst mogelijke kredietwaardigheidsstatus AAA, ofwel triple-A. Dat heeft kredietbeoordelaar Fitch dinsdag bekendgemaakt, 10 dagen nadat concurrent Standard & Poor's de rating voor het land had verlaagd.

Het besluit weerspiegelt volgens Fitch de ,,exceptionele kredietwaardigheid'', gebaseerd op de cruciale rol van de VS in het wereldwijde financiële systeem en de flexibele en rijke economie. Ook is de Amerikaanse economie volgens het bureau beter bestand tegen schokken door het flexibele monetaire en valutaire beleid. De vooruitzichten voor de VS blijven volgens Fitch stabiel.

De kredietbeoordelaar zegt wel dat de ramingen voor het begrotingstekort en groeiverwachtingen opnieuw onder de loep worden genomen voor het einde van het jaar. Als de raming voor het begrotingstekort opwaarts moet worden herzien door verslechterende economische omstandigheden of door het mislukken van het doorvoeren van bezuinigingen dan wordt de beoordeling voor het land ,,waarschijnlijk'' verlaagd.

Vooruitzichten op negatief

,,Het meest waarschijnlijke zou zijn dat de vooruitzichten op negatief worden geplaatst. Dat betekent dat de kans op een verlaging van de rating binnen twee jaar groter is dan 50 procent'', aldus Fitch.

Kredietbeoordelaars beogen met hun 'ratings’ aan te geven hoe betrouwbaar een land of bedrijf is in het terugbetalen van rente en aflossingen op leningen. Een lagere kredietbeoordeling betekent in de regel dat er meer rente moet worden betaald bij de uitgifte van nieuwe leningen.

De invloedrijke kredietbeoordelaar S&P verlaagde eerder deze maand de Amerikaanse kredietwaardigheid van het hoogste AAA naar AA-plus. Het was voor het eerst dat de VS de hoogste kredietwaardigheid verliezen.

Gerelateerde artikelen