ANP16 nov '11 13:08

VS sturen meer troepen naar omgeving China

EPA
EPA

CANBERRA (ANP) - De Verenigde Staten gaan zich militair meer roeren in en rond Oost-Azië. Dat hebben de Amerikaanse president Barack Obama en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton woensdag duidelijk gemaakt. Washington legert de komende jaren duizenden mariniers in het uiterste noorden van Australië. De Filipijnen kunnen bovendien rekenen op steun bij het beschermen van de zeegrenzen.

China reageert bezorgd op de Amerikaanse troepenuitbreiding in zijn invloedssfeer. Peking vroeg zich woensdag openlijk af of de plannen van Washington ,,in het belang van de landen in de regio en van de internationale gemeenschap'' zijn.

Obama probeerde China echter gerust te stellen. ,,Het idee dat we bang zijn voor China, is fout. Het idee dat we proberen om China uit te sluiten, is fout’’, zei hij op een persconferentie in de Australische hoofdstad Canberra.

Zuid-Chinese Zee

Een van de twistpunten in Oost-Azië is de Zuid-Chinese Zee. Die ligt tussen China, Vietnam, Maleisië en de Filipijnen. De zee is niet alleen een belangrijke vaarweg, onder de bodem liggen ook grote olievelden. China claimt de hele Zuid-Chinese Zee als zijn territorium en toont van tijd tot tijd zijn spierballen om de eis kracht bij te zetten.

Dat is echter tegen het zere been van Washington, maakte Clinton woensdag duidelijk tijdens een bezoek aan de Filipijnen. ,,Elk land mag claims uitoefenen, maar niemand heeft het recht op intimidatie of dwang’’, zei Clinton.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen