ANP7 mei '11 18:55

HTC-Highroad wint ploegentijdrit Giro

TURIJN (ANP) - HTC-Highroad heeft zaterdag de ploegentijdrit gewonnen in de Ronde van Italië. De formatie van de Britse topsprinter Mark Cavendish legde 19,3 kilometer tussen VenariaReale en Turijn als snelste af, in 20 minuten en 59 seconden. De Italiaan Marco Pinotti, die als eerste over de finish kwam, is de eerste drager van de roze trui. HTC won twee jaar geleden ook al de ploegentijdrit in de Giro.

Team RadioShack eindigde als tweede, op tien seconden van HTC. De ploeg van Liquigas, met Vincenzo Nibali als kopman, eindigde als derde. Rabobank gaf 26 seconden toe op de winnende ploeg en werd daarmee zevende, drie plaatsen boven Vacansoleil-DCM, dat 37 tellen toegaf.

Met de 35-jarige Pinotti kreeg de Giro meteen een Italiaanse leider, iets waar de organisatoren al op hoopten. Deze editie van de Italiaanse ronde staat vooral in het teken van het 150-jarig bestaan van de Italiaanse eenwording. De kans is overigens vrij groot dat Pinotti zijn roze trui zondag alweer moet afstaan. Zijn ploegmaat Cavendish, die in dezelfde tijd over de finish kwam, is een van de favorieten voor de rit van zondag over 244 kilometer naar Parma. Pinotti droeg het roze in 2007 ook al eens.

Contador

Drievoudig tourwinnaar Alberto Contador, topfavoriet voor zijn tweede eindzege in de Giro, eindigde met zijn Saxo Bank-ploeg als achtste. De formatie rondom Contador moest dertig seconden toegeven op HTC. De Spanjaard won de Giro in 2008. De Rus Denis Mentsjov stelde met zijn Geox-ploeg teleur. De equipe eindigde als achttiende op 53 seconden van de winnende ploeg. Mentsjov won de Giro twee jaar geleden in het shirt van Rabobank.

Tom Stamsnijder eindigde met Team Leopard-Trek op de veertiende plaats, één plek boven de Quick Step-ploeg van Addy Engels. Beide formaties hadden 42 seconden achterstand opHTC.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen