ANP9 dec '11 13:02

'Bezuinigingen zijn dichtbij onvermijdelijk'

DEN HAAG (AFN) - Extra bezuinigingen zijn ,,dichtbij onvermijdelijk''. Dat zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag. Hij baseert zich daarbij op nieuwe ramingen van DNB over de economische ontwikkelingen in Nederland, die later op vrijdag gepubliceerd worden.

DNB voorspelt ,,een kleine plus'' van de economie in 2012 en ,,iets herstel'' in 2013. Als deze ramingen materialiseren, dan zijn bezuinigingen ,,onontkoombaar'', stelde hij.

Volgens Knot kan geen enkele overheid zich onder de huidige marktomstandigheden veroorloven zich niet aan begrotingsafspraken te houden. Hij stelt dat dit ook de bron van de huidige onrust is.

Combineren

Knot denkt dat de overheid een combinatie moet toepassen van bezuinigen en hervormen. Dat laatste is nodig om ,,het groeivermogen en verdienvermogen van Nederland te versterken''.

Hoewel de Nederlandse werkloosheid in de nieuwe ramingen oploopt, is deze altijd nog veel minder hoog dan in andere landen. Toch spreekt hij wat dat betreft van een ,,zorgwekkende ontwikkeling''.

Gerelateerde artikelen